AK Parti'nin 18 maddelik yeni torba yasa teklifi onaylandı! EYT 3600 emeklilik staj sigortası BAĞ-KUR imar affı müjdesi bekleniyordu

AK Parti tarafından hazırlanan yeni torba yasa meclisten geçti ve yasalaştı. Yeni torba yasanın maddeleri içerisinde imar affı, genel af, EYT düzenlemesi, Bağkur affı, staj müjdesi var mı?
AK Parti'nin 18 maddelik yeni torba yasa teklifi onaylandı! EYT 3600 emeklilik staj sigortası BAĞ-KUR imar affı müjdesi bekleniyordu

AK Parti'nin 18 maddelik yeni torba yasa teklifi onaylandı! EYT 3600 emeklilik staj sigortası BAĞ-KUR imar affı müjdesi bekleniyordu - Seçim öncesi yeni müjdeler peş peşe açıklanmaya devam ederken AK Parti tarafından meclise sunulan yeni torba yasa kulislerde büyük bir heyecan yaşanmasına neden olmuştu. Düzenleme meclisten geçerken gözler diğer düzenlemelere çevrildi. 

Özellikle de seçim önü beklenen EYT'de 5000 prim günü, staj ve çıraklık sigortası mağdurları düzenlemesi, imar barışı düzenlemeleri kamu oyu tarafından yakından takip ediliyordu. İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, AK Parti Grup Başkanı Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Grup Başkanvekili Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Grup Başkanvekili Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Tokat Milletvekili Özlem Zengin, AK Parti Grup Başkanvekili Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç tarafından hazırlanan İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasalaştı. 

YENİ TORBA YASA KANUN TEKLİFİ OLACAK MI?

Meclise sunulan son torba yasa ile "Türk vatandaşlarından; Millî Mücadeleye iştirak eden ve bu sebeple kendilerine İstiklal Madalyası verilmiş bulunan, Kore Harbi'nde fiilen savaşa katılmış olan veya Kıbrıs Barış Harekâtlarına fiilen katılmış olanlar ile bu kişilerin vefatları hâlinde dul eşlerine ve 3292 sayılı Kanun kapsamında aylık alan tüm gazilere asgari ücretin net tutarında aylık bağlanması; Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Birinci Başkanvekilleri, Danıştay Başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları ve Yargıtay ve Danıştay üyelerinin özlük haklarının Anayasa Mahkemesi Başkan veya üyeleri ile aynı olacak şekilde yeniden düzenlenmesi; deprem, yangın, sel gibi afetler ve tehlikeli salgın hastalıkların ortaya çıkmasının önlenmesi veya bunlarla mücadele edilmesi ile meydana gelen zararların giderilmesinde yaptığı çalışmalar ya da sunmuş olduğu katkılarla üstün feragat, fedakârlık, başarı ve yararlık gösteren Türk vatandaşlarına Devlet Üstün Fedakârlık Madalyası verilmesi; kamuda çalıştırılan geçici işçilerin çalıştırılabilecekleri sürenin on bir ay yirmi dokuz güne çıkarılması ve deneyim sahibi oldukları mevcut iş yerlerinde kıdem süresi esasına dayalı olarak sürekli işçi olarak istihdam edilebilmeleri; yaşlılık/malullük/ölüm aylığı almakta olan emekliler ve hak sahiplerine ödenen aylık asgari ödeme tutarının 7.500 TL'ye yükseltilmesi; 5510 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca gelir ve aylık ödemesi yapılanlara Ramazan ve Kurban Bayramlarında ödenmekte olan bayram ikramiyelerinin 2.000 TL'ye çıkarılması; kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen uzman tabip ve tabip kadro veya pozisyonlarında bulunan personel arasında ücret dengesinin sağlanmasına yönelik olarak ilave ödeme yapılması; 31/12/2012 tarihi ve öncesi döneme ilişkin işsizlik ödeneğinden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemelerden tahsil edilmemiş olanların terkin edilmesi" karara bağlanmıştı. 

Gözler eksik kalan diğer düzenlemeler için meclise çevrilirken konu hakkında açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken "Esnaf 9 bin prim gününde emekli olurken SSK'lının 7 bin 200 günde emekli olması Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Mağduriyetin ortadan kalkması için esnafımız da SSK'lılar gibi 7 bin 200 prim günü ile emekli olabilmeli. EYT düzenlemesi esnafımızın bu sorununu gidermediği gibi geriye dönük borçlanma hakkı verilmediği için mağduriyetleri artırdı. Oysa esnafa sağlanacak geriye dönük borçlanma hakkı ile devlete önemli bir gelir kaynağı sağlanır. En kısa zamanda EYT düzenlemesine ek bir madde ilave edilerek esnaf ve sanatkarımız ile staj mağdurlarının da EYT'den faydalanmasının önü açılmalı" diyerek EYT mağduriyetlerinin giderilmesi için yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtti. 

İmar barışı konusunda ise vatandaşlar deprem risk analizi yapılan ve sağlam raporu alan binaların kaçak yapı statüsünden çıkartılarak yapı kayıt belgesi verilmesini talep ediyorlar. Yani riskli yapı olmayan binalara ve konutlara imar barışı çıkması isteniyor. 

İlgili Haberler