81 ilde Tapuda yeni dönem başladı! Tapu işlemi sil baştan değişti eski kimlikle artık...

Yükselen konut ve arsa fiyatları tapu dolandırıcılığı girişimlerini arttırırken Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü TKGM yeni kararı açıkladı....
81 ilde Tapuda yeni dönem başladı! Tapu işlemi sil baştan değişti eski kimlikle artık...

81 ilde Tapuda yeni dönem başladı! Tapu işlemi sil baştan değişti eski kimlikle artık... Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü TKGM son dönemde artan tapu dolandırıcılığı girişimleri sonrasında yeni kararını duyurmuştu. Konut ve arsa fiyatlarında yaşanan yükseliş dolandırıcılık girişimlerini arttırırken vatandaşın tapu güvenliği için yeni karar aldı.

TAPUDA ESKİ KİMLİKLE İŞLEM YAPILIR MI, TAPU DAİRESİ YENİ KİMLİK ŞART MI?

Konu hakkında açıklama yapan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Özelmacıklı, “Bu yeni sistem daha önce yaşanan çok sayıda dolandırıcılığın önüne geçebiliyor. Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi ile TC kimlik belgesi üzerindeki bilgiler MERNİS sistemi üzerinden teyit ediliyor. Bu sistemde parmak izine bakıldığında kimlikte kayıtlı olan parmak izi ile karşılaştırılıyor. Bunun için de kimlik kartları üzerindeki çipte yer alan bilgiler dikkate alınıyor" diyerek sistemin güvenlik açısından önemine değinildi.

tapu-belgesi.jpg

EKDS sistemi 81 ilde kullanılmaya başlanırken bazı tapu daireleri sadece bu sistem üzerinden hizmet vermeye başladı. Bu tapu dairelerinden randevu alan kişilere gönderilen mesajda çipli kimlik kartı ile işlem yapıldığı belirtiliyor. Bu nedenle kişinin öncesinde kimliğini mutlaka yenilemesi gerekiyor. Kimliği eski olan kişiler ise sadece nüfus müdürlüklerine giderek geçici kimlik belgesi almaları durumunda işlem yapabiliyor. Bu belgeyi almayan kişilerin eski kimlik belgesi olması durumunda işlem yapmalarına izin verilmiyor. Geçiş sürecinin tamamlanması ile tüm tapu dairelerinde yeni kimlik belgesi zorunlu hale gelecek ve eski kimlik belgesi olan kişiler tapuda işlem yapamayacaklar.

tapu-belgesi-2.jpg

TAPUDA ESKİ KİMLİK GEÇERLİ Mİ, YENİ KİMLİK ŞART MI?

Bazı tapu dairelerinde sadece EKDS cihazları bulunurken bu nedenle vatandaşların tapu dairesine gitmeden önce arama yaparak durumu teyit etmeleri gerekiyor. EKDS cihazı yeni kimlikte bulunan chip üzerinden tarama yaptığı için eski kimlikle işlem yapılamıyor. Ancak halen pek çok vergi dairesinde iki tip işlem yapılıyor.

Yani kimliği yeni olan kişiler EKDS cihazı ile güvenilir bir şekilde tapu alım satım işlemi yaparken eski kimlik belgesi olanlar ise eski usul satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyor. Ancak kısa sürede tüm tapu dairelerinde yeni sisteme geçiş yapılması planlandığı için herkesin kimliklerini değiştimesi tavsiye ediliyor.