52 yaşında emeklilik geliyor! SGK düğmeye bastı, piyango onlara vuracak!

Ev hanımlarına emekli olabilmeleri için yapılacak olan yasal düzenleme merakla bekleniyor. Ev hanımlarına hangi şartlarda emeklilik hakkı verilecek? Ev hanımları kaç yaşında emekli olabilecekler?
52 yaşında emeklilik geliyor! SGK düğmeye bastı, piyango onlara vuracak!

Türkiye’de emeklilik sistemine dair yapılacak olan yasal düzenlemeler çok büyük bir kesim tarafından bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sözlerinden olan ev hanımlarına emeklilik konusunda şu ana kadar somut bir adım atılmadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu konuda bir çalışma yapmasına dair talimatın verildiği biliniyor. Ancak bu çalışmalar nihayetlenip ev hanımlarına emeklilik imkanının sağlanmasına ilişkin uygulama hayata geçmedi.

AİLELERİN BÜTÇELERİ ARTACAK!

Ev hanımlarına emeklilik imkanı sağlanmasının amacı daha önce çok kapsamlı şekilde açıklanmıştı. Buna göre ev hanımlarına bu emeklilik hakkı verildiğinde belirli bir yaşın üzerinde evlere iki emekli maaşının gitmesi sağlanacak. Böylece insanları ilerleyen yaşlarında geçinebilmek için çalışmak zorunda kalmayacaklar. Aynı zamanda bu kişilerin sosyal yardım alacak duruma gelmeleri de engellenmiş olacak. Kamunun bütçesi her açıdan ilerleyen yıllarda ev hanımlarına emeklilik hakkı ile olası maliyetlerden kurtarılmış olacak.

EMEKLİLİK ŞARTLARI BELLİ OLDU MU?

Ev hanımlarının emeklilik şartlarının neler olacağı da merak ediliyor. Bu konuda ev hanımları için ayrı bir sigorta kolu oluşturulmayacak. Ev hanımları primlerini Bağ-kur üzerinden ödeyecekler ve yine Bağ-kur üzerinden emekli olabilecekler. Dolayısıyla Bağ-kur emeklilik şartları ev hanımlarının da emeklilik şartları olacak. Ancak ev hanımlarına bazı özel uygulamalar yapılacak.

Ev hanımları emekli olmak istediklerinde çocuk sayısına göre emeklilik yaşında indirim elde edecekler. Bu indirimin ne kadar olacağı henüz netleşmiş değil. Her bir çocuk için 1 yıl emeklilik yaşı indirimi uygulanabileceği gibi doğum borçlanmasının bir benzeri olacak şekilde çocuk başı 2 yıl yaş indirimi uygulanabilir. Burada nihai karar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilecek. 2 yaş indirim uygulandığında 3 çocuklu bir ev hanımı 58 yaşında değil 52 yaşında emekli olabilecek.

DEVLET DESTEĞİ VERİLECEK!

Ev hanımlarının emeklilik hakkının en önemli detayı ise verilecek olan devlet desteği olacak. Ev hanımları emekli olabilmek için aylık prim ödemek durumunda kalacaklar. Bu primlerin üçte birlik kısmını devlet destek olarak ev hanımlarının adına SGK’ya ödeyecek. Kalan üçte ikilik kısmı ise ev hanımları her ay SGK’ya ödeyecekler.