5 yıl satmama sözüne ÖTV indirimi! İlk arabasını alacaklara yeni Cumhurbaşkanı müjdesi

Cumhurbaşkanı ÖTV açıklaması Son Dakika takip edilmeye devam ederken 2. el araç ithalatı ve 5 yıl satmama sözüne ÖTV indirimi bir kere daha gündem oldu. İşte o gelişmeler...
5 yıl satmama sözüne ÖTV indirimi! İlk arabasını alacaklara yeni Cumhurbaşkanı müjdesi

5 yıl satmama sözüne ÖTV indirimi! İlk arabasını alacaklara yeni Cumhurbaşkanı müjdesi - Pandemi döneminde araç fabrikalarının uzun süre kapalı kalması, ülkelerin sınırlarını kapatması ve uçuş yasaklarının başlaması ile tedarik zincirinin bozulması gibi pek çok nedenle sıfır araç üretimi büyük darbe almıştı. Aynı dönemde insanların hastalık kapma korkusuna kapılarak toplu ulaşımdan uzaklaşması ve araçlara olan yoğun talep ile fiyatlar patlama yaşamıştı.

Türkiye'de aynı dönemde döviz kuru ve enflasyon rakamlarında da büyük yükseliş yaşanırken bu da araç fiyatlarının daha hızlı yükselmesine neden olmuştu. Dünyada normalleşme dönemi yaşanırken Türkiye'de TL'nin değer kaybı araçların yatırım aracı olarak görülmesine neden olmuş, bazı modellerde yeni sıfır araçlar hemen teslimli satılması nedeniyle sıfırını bile geride bırakmıştı. Fırsatçıların devreye girmesi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan müdahale kararları alınacağını duyurmuştu.

İLK ARABASINI ALACAKLARA 5 SENE SATMAMA SÖZÜNE ÖTV İNDİRİMİ! ÖTV'SİZ ARAÇ SATIŞI İÇİN BAŞVURU ŞARTLARI NELER, NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Araç fiyatlarında normalleşmenin sağlanabilmesi için alınan tüm önlemlere rağmen fiyatlar halen çok yüksek seviyelerde yer alırken hükümetin fiyatları aşağıya çekebilmek adına iki düzenleme üzerinde çalıştığı iddia edildi. Ankara kulislerinde dillendirilen ilk bilgilere göre hükümetin ana planı sadece ilk arabasını alacak kişilere yönelik yeni bir düzenleme yapmak ve 5 sene satmama sözünü verene ÖTV indirimi uygulamak. Bu sayede sadece ihtiyacı olan kişilerin araba alması sağlanacak.

2-el-arac-ithalmati.jpg

2. EL ARABA İTHALATI NE ZAMAN GELECEK, YURTDIŞINDAN ARABA GETİRMEK KARLI MI?

İkinci el araba ithalatı konusunda zaman zaman tartışmalar yaşansa da iç piyasada fiyatları düşürmenin tek yolunun arzı arttırmak olduğu vurgulanıyordu. Yaş şartı getirilmek sureti ile iç piyasada başarılı bir şekilde sürecin yürütülmesi durumunda atılacak bu adımın iyi sonuçlar verebileceği belirtiliyor.

Ancak ikinci el araç ithalatı için şu anda en önemli engelin cari açık olduğu ifade edilirken hükümetin fiyatları yükseltmeden, döviz gideri nedeni ile cari açığı arttırmadan böyle bir düzenlemeyi hayata geçirmenin yollarını aradığı ifade ediliyor. Düzenleme için aranan çözümler bulunduğu takdirde sadece ilk kez araba alacak kişilere ucuz araba almanın yolu açılmış olacak...