4,5 milyon emekliye kötü haber! Zamlı maaşları görenler gözlerine inanamayacak!

Emekli maaş zamlarına dair yeni ayrıntılar belli olmaya devam ediyor. Yaklaşık 4,5 milyon emekli için Temmuz 2024 maaş zammında kötü haber verildi.
4,5 milyon emekliye kötü haber! Zamlı maaşları görenler gözlerine inanamayacak!

Türkiye’de Temmuz ayı maaşlara zam yapılan bir ay olduğu için milyonların heyecanla beklendiği bir dönem oluyor. Bu yıl da Temmuz ayında emekli maaşlarına zam yapılacak. Ancak bu zamma dair bazı detaylar oldukça can sıkıcı bir hal almaya başladı. Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağı aşağı yukarı tahmin edilirken bu zamma dair ayrıntılar da kamuoyuna yansımaya başladı.

YÜZDE 25 ZAM KESİN GİBİ!

Emeklilere Temmuz 2024 döneminde maaş zammı olarak yüzde 25 oranında zam uygulanması bekleniyor. Emekliler 2024 yılının ilk 6 ayında açıklanan TÜFE oranı kadar maaş zammı alacaklar. Bu oranın da yüzde 25 seviyesinde olması bekleniyor. 5 aylık enflasyon yüzde 22,72 olurken 3 Temmuz tarihinde Haziran ayının enflasyon rakamlarının açıklanması ile emekli maaş zammı oranı kesinleşecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ÇIKMAZI

Türkiye’de emekli maaşlarında oldukça tartışılan bir zam sistemi uygulanıyor. En düşük emekli maaşı adı verilen bu uygulama ile milyonlarca emekli mağdur oluyor. Emekli maaşlarına gelen zamlar emeklilerin kök aylıklarına işleniyor. En düşük emekli maaşına ise herhangi bir zam sistemi ile zam yapılmıyor. Tamamen hükümetin inisiyatifinde en düşük emekli maaşına zam yapılıyor. Bu zam da zorunlu olmadığı için bazı dönemler zamsız olarak geçiliyor. Kök aylıklara zam gelmesi durumunda 10.000 TL’yi geçemeyen düşük maaşlı emeklilerin banka hesaplarına yatan para 1 TL bile değişmiyor. Milyonlarca emekli bir zam dönemini ellerine geçecek para açısından tek kuruş zam almadan tamamlıyorlar.

GEÇEN YIL ZAM ALAMAMIŞLARDI!

Geçtiğimiz yıl Temmuz döneminde en düşük emekli maaşına zam yapılmamış ve milyonlarca emeklinin 7.500 TL emekli maaş zammı almalarına devam etmeleri kararlaştırılmıştı. Bu emekliler yıl sonuna kadar 7.500 TL maaş almış ve ekonomik kriz içerisinde kendilerini bulmuşlardı. Bu yıl gelen veriler ve kulis bilgileri ise aynı manzaranın yeniden yaşanma ihtimalini kuvvetlendiriyor.

4,5 MİLYON EMEKLİ ZAM ALMAYABİLİR

En düşük emekli maaşına bu yıl zam yapılmaması durumunda yaklaşık 4,5 milyon emekli mağdur olacak. Bu emeklilerin alacakları zam kök maaşlarına uygulanacak. Eğer zamlı kök maaşlar 10.000 TL’yi geçmezse bu emeklileri yıl sonuna kadar 10.000 TL maaş almaya devam edecekler. Ocak 2024 ile Aralık 2024 maaşları arasında 1 TL bile fark olmayacak. Bu emekliler daha da fakirleşecek ve oldukça zor durumda kalacaklar.

En düşük emekli maaşına zam yapılmaması durumunda emeklilerin bir kısmı için yılın geri kalanı adeta kabus gibi geçecek.