400 bin ev sahibi radara takıldı! Mehmet Şimşek açıkladı, ceza yağacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ev sahipleri için kötü haberi verdi. 400 bin ev sahibinin tespit edildiğini açıklayan Bakan Mehmet Şimşek bu ev sahiplerine ceza gelebileceğini söyledi.
400 bin ev sahibi radara takıldı! Mehmet Şimşek açıkladı, ceza yağacak!

Türkiye’de tüm gelirlerin vergilendirilmesi gerekiyor. Ancak kira geliri elde eden ev sahipleri bunun vergilendirmesinden kaçınıyorlar. Bunun için de kira gelirlerine ilişkin beyanname vermeyen ev sahipleri yıllardır bu vergileri ödemek zorunda kalmadılar. Bazı ev sahipleri ile kira gelirlerini çok düşük göstererek vergiden kaçtılar. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise 1 yıldır ev sahiplerine yönelik özel bir uygulama yapıyor. Bu uygulama neticesinde ise vergisini ödemeyen veya eksik ödeyen ev sahiplerinin başı derde girecek. Buna dair açıklamayı da bizzat Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıkladı.

400 BİN KİŞİ TESPİT EDİLDİ!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir açıklama yaparak, “2023’te kira, ücret, menkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iratlardan gelir elde eden 1,8 milyon mükellefimizle ticari, zirai veya serbest meslek kazancı olan 2,6 milyon mükellefimiz gelir vergisi beyannamesi verdi. Beyannamelerini zamanında veren tüm mükelleflerimize teşekkür ederiz. Şimdiye kadar gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen 400 binden fazla mükellef tespit ettik. Beyanname vermeyen mükelleflerimizi ceza ödememeleri için pişmanlık hükmünden yararlanmaya davet ediyoruz.” dedi.

SON BİR ŞANSLARI VAR!

Kira gelirlerine dair beyanname vermeyenler veya eksik beyanname verenler için Hazine Maliye Bakanlığı’nın son bir şans verildiği bildirildi. Bu kişilerin isimleri haklarında işlem yapılması için bağlı bulundukları vergi dairelerine bildirildi. Bu vergi daireleri bu kişiler hakkında işlemlere başlayacaklar. Bu işlemler başlamadan önce başvurularını yaparak kira gelirlerini beyan eden ve bu gelirlerden doğan vergilerini ödeyen ev sahipleri cezadan kurtulacaklar. Haklarında işlem başladığında ise artık geç kalınmış olacak ve herhangi bir nedenle cezadan kaçınamayacaklar.

NE CEZA VERİLECEK?

2023 yılında elde ettikleri kira gelirlerinden doğan beyannamelerini vermeyen ve buna bağlı olarak vergilerini ödemeyen ev sahipleri son fırsatı da değerlendirmezler ise haklarında işlem yapılacak. Bu kişilerden öncelikle ödemekten kaçındıkları vergiler tahsil edilecek. Ancak buna ek olarak vergi kaçırdıkları ve devletin vergi kaybına neden oldukları için de ayrıca ceza ile karşılaşacaklar. Kira gelirine göre belirlenecek olan bu ceza tutarları her ev sahibi için ayrıca hesaplanacak. Toplamda vergisini ödemeyen ev sahiplerinin ceplerinden yüklü miktarda ödemeler çıkacak ve bu bazı ev sahipleri için 100 Bin TL’yi bile geçebilecek.