2023 Doğum parası ne kadar oldu? Çalışan annelerin doğum izninde alacağı para netleşti

Halk arasında doğum parası olarak bilinen sigortalı çalışanların yararlandığı ödemelerle ilgili araştırmalar devam ediyor. Asgari ücretle birlikte güncellenen 2023 doğum parası ne kadar oldu?
2023 Doğum parası ne kadar oldu? Çalışan annelerin doğum izninde alacağı para netleşti

Herhangi bir iş yerinde sigortalı olarak çalışan kadınlar, doğum öncesinde ve sonrasında belirli bir süre izin kullanma hakkına sahip oluyor. Doğum sebebiyle iş dünyasından ayrı kalan kadınlar, bu sürenin parasını yeniden çalışmaya başladıktan sonra alabiliyor. Doğum parası da pek çok ödeme gibi asgari ücrete endeksli olarak değiştiği için 2023 yılında zamlandı. Bu sene başında asgari ücrete yapılan yüzde 55 oranındaki zam ile birlikte doğum izni parasını da arttırdı. 2023 yılında bebek bekleyen veya yeni bebek sahibi olan annelerin araştırdığı “Doğum parası ne kadar 2023?” sorusunun yanıtı belli oldu.

2023 Doğum İzni Parası Ne Kadar?

Çalışan kadınlar 2023’te ne kadar doğum izni parası alacağını araştırmaya devam ediyor. Herhangi bir iş yerinde sigortalı olarak çalışan kadınlar doğum öncesinde ve sonrasında toplamda 112 gün izin kullanma hakkına sahip oluyor. Asgari ücrete yüzde 55 oranında zam yapıldıktan sonra sigortalı çalışan kadınların alacağı doğum izni parası da 24 bin 909 TL’ye yükseldi. Devletin verdiği bu para doğum yapan anne adına açıklan Ziraat Bankası hesabına yatıyor. Paranın yatıp yatmadığı, doğum izni biter bitmez e-Devlet Kapısı üzerinden kontrol edilebiliyor. Öte yandan 2023 yılında bebek sahibi olan annelere ilk çocukta 300 TL ödeme yapıyor.

Doğum İzni Parası İçin Aranan Şartlar

İş hayatından doğum sebebiyle uzak kalan annelerin yararlandığı doğum izni parasıyla ilgili araştırmalar sürüyor. 2023 yılında en az 24 bin 909 TL’ye yükselen doğum izni parası için aranan şartların başında, annenin doğumdan önceki 1 sene içinde en az 90 gün sigorta primi yatırılmış olması önem taşıyor. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılan annelere bu para yatırılmıyor. Kadının işyerinde sigortalılık halinin devam etmesi şartına dikkat ediliyor. Rapor süreci boyunca 112 gün boyunca işyerinde çalışılmaması önem taşıyor. Kadın çalışan doktordan alacağı raporu iş yerine teslim ederek tüm gerekli işlemleri tamamlamış oluyor. Bundan sonra yatacak doğum izni parası işlemleri işyeri tarafından yapılıyor

2023 Doğum Yardımı Ne Kadar?

Sigortalı çalışanların anne olduktan sonra doğum öncesi ve sonrası dönemde kullandıkları izinleri kapsayan çalışamadıkları döneme ait ödemeler Ziraat Bankası hesabına yatıyor. Öte yandan tüm anneler, çalışıp çalışmadıklarına bakılmaksızın dünyaya sağlıklı gelen çocukları adına doğum yardımı ödemelerinden de yararlanabiliyor. Sigortalı çalışmasına bakılmaksızın annelere yapılan doğum yardımı ödemeleri de zamlandı. Bu kapsamda ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üç ile daha sonrakilere 600 TL ödeme yapılıyor.