2019 Yılı Doğum Yardımı Ne Kadar?

Yeni doğum yapan anneler için doğum yardımı 2019 yılı için bazı değişikliklerle gündeme gelmiştir. Bu destek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.
2019 Yılı Doğum Yardımı Ne Kadar?
Kaç Kere Doğum Yardımı Alınır?
Çocuk sahibi olan aileler için tek seferlik doğum parası verilmektedir. Doğan çocuğun kaydının nüfus müdürlüğünde olması gerekir. Ayrıca sonrasında da başvuru dilekçesi olmalıdır. Bu dilekçe ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına başvuru gerçekleşmelidir. Kargo ve posta ile bu sağlanabilir. Doğum parası almak için bazı diğer şartlar şunlardır:
• TC vatandaşları ve mavi kartı olanlar doğum parası alabilir. Baba veya anneden birinin bu şartlardan birini taşıması gerekir.
• Ölü bebek doğuran anneler için doğum parası verilmez.
• Canlı doğumlarda 2015 yılının Mayıs ayının 15’İnci gününden sonrası baz alınmaktadır. Bu tarihten önceki çocuklara bu para verilmemektedir.
• Yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde de 2015 tarihi öncesi de alınmaktadır.

 

Doğum Parası 2019’da Ne Kadar?
Çocuk sayısına göre değişmekle beraber doğum parası 2019 yılı için şöyle belirlenmiştir:
• İlk çocuğa 300 lira
• 400 lira ikinci çocuğa
• 600 lira 3 ve daha fazla çocuk için verilen ödemedir.

 

PTT Şubelerinden Çekim
Doğum parası için başvuru yapan kişiler, başvurudan bir ay sonra PTT üzerinden çekim işlemini yapabilmektedir. Yurt dışında yaşayanlar içinse büyükelçilik ve konsolosluklar görevlendirilmiştir. Eğer yurt dışında yaşayanlar Türkiye’de bulunurken doğum parası almak isterlerse, yine belirtilen şartlar yerine getirilerek Sosyal Hizmet Merkezi ya da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü üzerinden işlemler yapabilmektedir.

 

Rapor Parası Ne Kadar?
Maaşa göre değişen doğum izni parası 112 gün üzerinden hesaplanıyor. 2019 Ocak ayından itibaren zamlanan doğum izni parası 6367 liraya çıktı. Bu para da Ziraat Bankası hesabına yatırılıyor. Anne hesabına yatan para miktarını kontrol etmek için turkiye.gov üzerinden işlem yapılabiliyor. Maaşa göre en yüksek doğum izni parası ise brüt 19 bin 185 lira maaş alan anneler için geçerli. Bu ücreti alan anneler47 bin 749 lira ödeme alıyor. Net hesaplama konusunda brüt maaş ile işlemler yapılıyor.