17 milyon emekliye sabah müjdesi 7.000 TL SEYYANEN ZAM! Meclisten sürpriz asgari aylık Temmuz zammı

Milyonlarca emeklinin beklemiş olduğu Temmuz zammı öncesi meclisten sürpriz zam hamlesi geldi. Asgari aylık düzenlemesi ile emeklilere 7 bin TL seyyanen zam geliyor!
17 milyon emekliye sabah müjdesi 7.000 TL SEYYANEN ZAM! Meclisten sürpriz asgari aylık Temmuz zammı

17 milyon emekliye sabah müjdesi 7.000 TL SEYYANEN ZAM! Meclisten sürpriz asgari aylık Temmuz zammı - Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca imzası ile hazırlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi meclise sunuldu.

Söz konusu kanun teklifi kapsamında aylık bağlama oranlarının yükseltilmesi, güncelleme katsayısı hesaplanırken büyüme oranının tamamının hesaplamaya dahil edilmesi ve emekli aylıklarının belirlenmesinde yeniden asgari aylık uygulamasının yürürlüğe girmesi talep edildi.

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1-31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 3 üncü maddesinin 1 inci fıkrasımn (29) numaralı bendindeki "% 30'unun" ibaresi "% 100'ünün" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2-5510 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin 3 üncü fıkrası aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir "Aylık bağlama oram %70'tir. Aylık bağlama oranı, prim ödeme gün sayısı 28. maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde öngörülen prim ödeme gün sayısından fazla olan her 360 gün için yüzde 2 eklenerek hesaplanır. Bu hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı şekilde hesaba katılır. Her hâlükârda aylık bağlama oranı % 90'ı geçemez."

MADDE 3-5510 sayılı Kanunun EK 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"EK MADDE 19- Bu Kanun veya bu Kanunla yürürlükten kaldınlan ilgili kanun hükümlerine göre malullük ve yaşlılık sigortasına göre bağlanacak aylık veya gelirin hesaplanması neticesinde söz konusu aylık veya gelir TÜİK tarafından hesaplanan asgari geçim ücretinin altında kalması halinde söz konusu aylık veya gelir bu tutara yükseltilerek bağlanır. Ödenecek aylıklara her ay itibarıyla dosya bazında, 8/2/2006 tarihli ve 5454 sayılı Kanunun 1 inci maddesi uyannca yapılacak ek ödeme ayrıca dâhil edilir. Birinci fıkrada tanımlanan asgari geçim aylık tutarı, TÜİK tarafından her yılın ocak ve temmuz aylarında, hesaplanarak resmi gazetede yayımlanır. Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmeleri gereğince bağlanan kısmi aylıklar için bu madde hükümleri uygulanmaz.

MADDE 4-5510 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

kanun-emekli.jpg

"GEÇİCİ MADDE 103- 5510 sayılı Kanun veya yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerine göre malullük ve yaşlılık sigortasına göre aylık almakta olanlar açısından bu kanunun birinci, ikinci ve üçüncü maddeleri çerçevesinde, aylıklar ve gelirler yeniden hesaplanır. Bu hesaplama neticesinde hesaplanan aylık veya gelir ile mevcut aylık veya gelir arasında fark bulunması halinde hesaplanan aylık veya gelir, Kurumca hesaplamanın yapıldığı ayı takip eden aybaşından itibaren ödenmeye başlar. Kurum bu hesaplamaları üç ay içerisinde yapmak zorundadır. Aylık veya gelir ödemeleri açısından farkın ortaya çıkması neticesinde geriye yönelik ödeme yapılmaz."

MADDE 5- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 6- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kanun teklifi Meclis'te plan ve bütçe komisyonuna sunulurken ilk olarak burada görüşülecek. Burada onaylanması durumunda TBMM Genel Kurulu'nda oylamaya sunulacak ve vekillerin çoğunluk kararı ile onay vermesi durumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak. Kararın Resmi Gazete'de yayımlanması beklenecek. Resmi Gazete'de yayımlanması durumunda ise emekli maaşlarında hesaplama değişecek ve asgari aylık uygulaması devreye girecek.