15 gün içinde bunu yapmayan ev sahiplerine 100 bin TL para cezası yolda!

Ev sahiplerini yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Özellikle son günlerce havaların ısınmasını fırsat bilenler kendileri için tatil sezonunu erkenden açtı. Durum bu şekilde olunca ev sahiplerine uyarı gecikmedi.
15 gün içinde bunu yapmayan ev sahiplerine 100 bin TL para cezası yolda!

Evini turizm amaçlı kiraya verecek olanların binadaki tüm maliklerden izin alması gerekiyor. İzinsiz olarak kiralama işlemi yapanlar için ilk tespit sırasında 100 bin TL ceza kesilecek. Daha sonra ev sahibine verilen 15 günlük süre içerisinde izin belgesini alması gerekecek. Ev sahibi 15 günlük süre içerisinde belgesini almadan faaliyete devam ederse, bu sefer 500 bin TL para cezası kesilecek ve 15 günlük bir süre daha verilecek.

100 GÜN ALTI KISA DÖNEM KİRALAMA SAYILIYOR

100 günün altında evini kiraya verenler için kısa dönem turizm amaçlı kiralama olarak değerlendirmeye alınıyor. Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması faaliyetlerinin Düzenlenmesini Amaçlayan Yönetmelik, geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Konutların yazlık amacı ile kiralanarak kullanılması için site ya da apartman sakinlerinin onayının alınması şart

Bu durumda vatandaşların genel olarak müstakil konutları tercih etmesine neden oluyor. 100 günden fazla kiralamalar konut kiralama olarak ele alınırken, burada yazlık olayının dışında kalıyor.

NOTERDEN BELGE İSTENECEK

Yürürlüğe giren yeni düzenlemenin detaylarına göre konutta turizm amaçlı kiralama faaliyetlerinin devam edilmesi için bağımsız bölümlerdeki kat maliklerinin onay vermesi gerekiyor. Kararın noter onaylı örneği isteniyor.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

Bu noktada Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçerek ilan sitelerini yakından inceliyor. Turizmciler 2024 yılında izinsiz uygulamaları devam ederse, yüksek miktarlarda cezalarla karşılaşabilecek. 100 günün altındaki kiralamalar için geçerli olan bu durumda ev sahipleri eğer izin almadan evini kiraya verirse ilk etapta 100 bin TL, daha sonraki etapta ise 500 bin TL para cezası ödeyecek.