1 yıllık zam 2 ayda yaşandı! Kırmızı et fiyatları şoke etti! Bakanlık harekete geçti

Vatandaşlara ekonomik kriz ortamında bir vurgun da kırmızı et fiyatlarından geldi. Yaşanan zam 1 yıllık zammın 2 ayda baş gösterdiğini ortaya koydu.
1  yıllık zam 2 ayda yaşandı! Kırmızı et fiyatları şoke etti! Bakanlık harekete geçti

Türkiye'nin içinde bulunduuğu 6 Şubat'ta meydana gelen deprem faciasının ardından siyaset gündemindeki aday belirleme sürecindeki yaşanan çalkantılı süreçle birlikte bir türlü düzlüğe oturamayan ekonomi tekrar piyasaları hareketlendirdi.

Yaşanan kriz ortamı ve enflasyon nedeniyle uzun zamandır zam yaşanan en temek protein kaynaklarından olan et fiyatları da adeta fırladı. 1 Yılda yaşanması beklenen zam 2 ay içerisinde oluştu. Yeni yıla girmemizle birlikte baş gösteren zam furyasında kımızı ete gelen zam ne kadar oldu? İşte yanıtı...

 Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, yaşanan fahiş fiyatlar öelinde önemli açıklamalarda bulundu. Yalçındağ, 'Hemen her hafta alışlarımıza 5-10 lira zam geliyor” diyerek, Yılbaşında 120-130 lira bandında olan karkas fiyatların bugün 175-180 lira bandına geldiğini ifade etti. Ayrıca Yalçındağ, et fiyatlarında bir yılda olması gereken artışın 2 ayda olduğunun altını çizdi.

DEPREM ET FİYATLARINI ETKİLEDİ Mİ?

Yaşanan 6 Şubat deprem felaketinin et fiyatları konusunda etkili olup olmadığı konusu hakkındaki sorulara Yalçındağ 'Deprem bölgesinde 7-8 bin büyükbaş hayvan ölmüş. Ama bu böyle bir fiyat artışına neden olabilecek bir sayı değil.' şeklinde cevap verdi.  Ayrıca et fiyatları özellikle depremi bahane eden fırsatçılar nedeniyle son dönemde daha da artmış durumda olduğu vurgulandı. Kasaplar tarafından şu açıklama yapıldı, ' 31 Ocak'ta karkas etin en pahalısı 147 liraydı. 30 Ocak ile 5 Şubat'ta 145 TL olan dana karkas fiyatı, 6-12 Şubat'ta 150 TL'ye, 20-26 Şubat'ta 164 TL'ye, 27 Şubat ile 5 Mart arasında ise 170 TL'ye yükseldi. Deprem bahanesiyle 35-40 TL'ye yakın artış oldu. Ulusal Et Konseyi'nin haftalık raporuna göre de dana karkasın kilogramı geçen hafta 175-180 TL'ye kadar çıkınca dana kıymanın kilogram fiyatı 200, kuşbaşının kilogramı ise 250 TL'nin üzerini gördü. Sektör oyuncuları, bazı yerlerde deprem bahanesiyle bu fiyatın 200 TL'ye çıkarıldığını belirterek, "180 TL'nin üzeri deprem fırsatçılığı. İthalle birlikte fiyatı 145-155 TL arasına düşer'

BAKANLIK FİYATLAR İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Yaşanan fiyat füryası üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti ve ithalat silahını çıkardı. Buna göre, Avrupa ve Güney Amerika'dan kasaplık hayvan, Avrupa'dan ise karkas et ithal edilecek. Et ithalatıyla piyasada 180 TL'yi bulan ve her hafta artışı devam eden karkas etin kilogramının 145 ila 150 TL arasına düşmesi bekleniyor. Getirilen etin yüzde 20'si Et ve Süt Kurumu mağazalarına, 80'i de sanayiye verilecek. Et ve Süt Kurumu mağazalarında eti maksimum 120 liradan satacak.