1 TL ve 50 kuruş madeni paralar hakkında yeni karar! Darphane resmen duyurdu

Tüm dünyada yaşanan enflasyon şoku Merkez Bankası tarafından madeni paralar hakkında yeni bir karar alınmasına neden oldu.
1 TL ve 50 kuruş madeni paralar hakkında yeni karar! Darphane resmen duyurdu

1 TL ve 50 kuruş madeni paralar hakkında yeni karar! Darphane resmen duyurdu - Madeni paralar hakkında Darphane tarafından yeni bir karar alındı. Tüm dünyada büyük bir ekonomik kriz yaşanırken Türkiye enflasyon şoku nedeniyle bu krizi daha ağır bir şekilde hissetmişti. 

Pandemi döneminde tüm ülkelerin sınırlarını kapatması, üretimin uzun bir süre boyunca aksaması, fabrikaların kapalı kalması, ülkelerin Merkez Bankaları tarafından ekonomileri ayakta tutmak adına piyasalara ucuz kredi yolu ile para pompalaması büyük bir enflasyon şoku yaşanmasına neden olmuştu. Tüm bu süreçte altın başta olmak üzere tüm değerli madenler rekor seviyede yükselirken madeni paralarda bunlardan etkilenmişti. 

DARPHANE MADENİ PARALAR HAKKINDA YENİ KARAR ALDI! 50 KURUŞ VE 1 TL İÇİN RESMİ DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Yaşanan enflasyon şoku nedeni ile ne yazık ki Türk Lirası değer kaybı yaşarken hem TL'nin değer kaybı yaşaması hem de madeni paraların basım maliyetlerini artması ile Darphane yeni bir karar aldı. Son dönemde madeni paraların basım maliyetlerinde yaşanan artış ile beraber hurdası paranın değerini aşmış ve bu nedenle hurdacılar bu paraları toplamaya başlamıştı. 

Alınan yeni karar sonrasında 14 sene sonra Darphane büyük bir yeniliğe imza atarken madeni paraların basım maliyetlerini düşürmek amacı ile adım atıldı. Yeni basılan madeni 1 TL ve 50 kuruşlar için alınan karar kapsamında bu iki para biriminin de kalınlığı azaltıldı. Böylelikle ağırlıkları düşerken böylelikle madeni paraların maliyetleri de düştü. 

Ancak söz konusu yeni madeni paralarda yaşanan bu değişiklik sonrasında bazı otomatlarda paraların tanınmadı, 1  TL konulmasına rağmen daha hafif olması nedeniyle bu paranın 50 kuruş olarak sayılması gibi sorunlar yaşandığı ifade edildi. Otomat şirketlerinin bu sorunu çözmek adına çalışmaya başladıkları belirtildi.