1 evi olan tapu sahipleri MÜJDE! 2.819 TL para iadesi için emsal karar çıktı başvuru yapın

Tek evi olanlara para iadesi için emsal karar açıklandı. Tapu sahipleri başvuru yapanlara geriye dönük 5 senelik para iadesi yapılacak.
1 evi olan tapu sahipleri MÜJDE! 2.819 TL para iadesi için emsal karar çıktı başvuru yapın

1 evi olan tapu sahipleri MÜJDE! 2.819 TL para iadesi için emsal karar çıktı başvuru yapın - Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) milyonlarca ev sahibini ilgilendiren son derece kritik bir karara imza attı.

Ombudsmanlık tarafından açıklanan emsal karar ile 1 evi olan kişilere yönelik para iadesi yapılmasına yönelik uygulanacak olan şartlar belli oldu. Türkiye'de uygulanan kanunlar kapsamında konut, işyeri, tarla ve arsa gibi taşınmazı olan kişilerden her sene emlak vergisi ödemesi yapılmaktadır. Ancak konutlarda belirli şartlar altında bazı kişilere sıfır oranlı emlak vergisi hakkı verilmekte olup bu kişilere geriye dönük 5 senelik para iadesi yapılmaktadır.

SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ NEDİR, KİMLER VERGİ ÖDEMEZ, KİMLER ÖDER?Türkiye'de emlak vergisi tüm taşınmaz sahiplerinden alınmakta olup hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması şartı ile sıfır oranlı emlak vergisi uygulanır. Yani bu kişilerden emlak vergisi tahsil edilmez.

tavsiye-karari.jpg

tavsiye-karari-1.jpg

Ombudsmanlık tarafından açıklanan emsal karar ile “1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 8’inci maddesinin ikinci fıkrası hükmü gereğince kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup on sekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2 ’yi geçmeyen tek meskene sahip olmaları halinde (intifa hakkına sahip olunması hali dâhil), söz konusu meskene ait bina vergisi oranı, 2007 ve müteakip yıllar için sıfıra indirilmiştir.” denilerek bu şartları taşıyan kişilerin ödemiş oldukları emlak vergisi için geriye dönük 5 senelik para iadesi yapılacağı ilan edildi.

EMLAK VERGİSİ PARA İADESİ NEREDEN, NASIL ALINIR, BAŞVURU NEREYE YAPILIR?

Emlak vergisinde para iadesi için geriye dönük 5 senelik zamanaşımı uygulanmakta olup kişinin ödeme yaptığı belediyeye giderek yukarıda yer alan emsal kararı gösterip para iadesi talep etttiğini beyan etmesi yeterlidir.