YKS'ye nasıl hazırlanmalı?

Üniversiteye girebilmek için yapılan sınavların eski adı YGS ve LYS iken bu yıl ismi değiştirilerek YKS olan sınava yönelik adaylar çalışmalara başladı. Gelecekteki üniversite için hayal kuran binlerce öğrencilerin sınav yaklaştıkça telaşları da artmaktadır.
YKS'ye nasıl hazırlanmalı?

Öncelikle sınavın ismi ve sistemi değişmiş olsa da sınav konuları ve karşılaşılacak soru tipleri aynı olacaktır. Yani adayların çalışma sistemlerinde herhangi değişiklik söz konusu değildir. Sınav ile ilgili değişikliklerde herhangi bir telaşa girmeye gerek yoktur. Çünkü sistemdeki değişikliklerin getirebileceği tedirginlik göz önünde tutularak soru tiplerinde ve konularda değişikliğe yapılmamıştır.

Sınava hazırlanan öğrencilerin genel sorunu temelinin olmadığını düşüncesidir. Fakat üniversiteye girecek seviyede olan herkesin bir temeli vardır. Göz önünde bulundurulması gereken husus eksik konuların tespit edilmesi ve giderilmeye çalışılmasıdır. Temelin olup olmadığına takılmamalı ve konulardaki eksiklerin belirlemesi üzerinde durulmalıdır.

YKS Çalışma Yöntemi

Konulardaki eksiklikler belirlendiği zaman en kısa sürede eksikliklerin giderilmesi için çalışmaya başlanması gerekir. Kitaplarından, internet sitelerinden veya kötü olduğunuzu düşündüğünüz derslerden özel ders takviyeleri ile eksikleri kapatmaya başlanmalı.

Pes Etme!

Başarısız olmanın sebepleri arasında inanmayarak yola çıkmaktır. Kişi kendini olumlu cümlelerle motive etmeli. Başarı için inanç gereklidir. Temel oluşturmak için bunun çabalamak gerekir. Çalışmaktan ve çabalamaktan bunalmak temelin sağlam olasını önler. Yani pes etmemeyi tercih ederek temel sağlamlaştırılabilir.

Doğru Kaynak Seçilmeli

Genellikle yapılan hatalar arasında popüler ve kolay olmayan kaynakların tercih edilmesi başta gelir. Fakat temelin olmadığı ders için öyle bir kaynak tercih edilmesi fayda sağlamayacaktır. Kaynak seçerken ilk önce basitten başlanmalı sonra bir adım daha zor kaynak tercih edilmelidir. Doğru kaynak bulunmalı ve ardından farklı kaynaklardan da çalışarak bilgiler pekiştirilmelidir.

Sınava Odaklanma

Saatlerce ders çalışma düşüncesi odaklanmayı önleyebilir bu şekilde düşünmek yerine ders çalışmaya odaklanmak gerekir. İlk zamanlar 4-5 saatlik çalışma ile başlanıp daha sonra çalışma saatlerini 7-8 saate çıkarılabilir. Önemli olan çok çalışmak değil, verimli çalışmakdır. Saatlerce ders başında verimsiz zaman harcamaktansa , birkaç saat istekli ve verimli bir şekilde çalışmak başarılı olmak için daha etkilidir. 7-8 saat çalışamayan kişiler düzenli bir şekilde 2 saat verimli çalışarak geçirmeli daha faydalı olacaktır.

Sınav Taktikleri

Yenilene sınav sistemi üniversite adayları için strese neden olmaktadır. Fakat sistemin hedefi bu kaygılardan öğrencileri arındırmaya çalışmaktır

Herhangi bir dersten temeli olmayan bir kişi sıfırdan başlamalıdır. Özellikle sayısal derslerde konu çalışmaya baştan sona doğru gidilmelidir. Çünkü sayısal derslerin konuları birbiri ile bağlantılı olduğundan ilk konularda eksik olduğu takdirde diğer konularda da başarı yakalama imkanı yoktur.

Ne kadar çok kaynak olursa o kadar soru çeşidi görüleceğinden kaynak miktarının fazla olması gerekir.

Çalışılan konular soru çözülerek pekiştirilmelidir. Soru çözülerek bilgilerin kalıcılığı artırılmış olur.

Deneme çözmek de önemlidir. Böylece konulardaki eksikler tespit edilir.