YKS Puan Hesaplamaları Nasıl Yapılır?

ÖSYM tarafından bu yıl ilke uygulanan YKS bu hafta sonu tamamlanmış durumdadır. Şimdi büyün gözler YKS sonuçlarının açıklanmasına çevrilmiştir.
YKS Puan Hesaplamaları Nasıl Yapılır?

Sınava giren birçok aday YSK puan hesaplamaları nasıl yapılır sorusunu öğrenmek için uğraş vermektedirler. Sınav bu sene ilk defa uygulandığı için birçok kişi tarafından YKS puan hesaplaması konusunda bilgi eksikliği bulunmaktadır.

Birçok aday puanlarını hesaplayarak daha sonra girecekleri sınav için belirli bir plan ve strateji peşinde olmaktadırlar. ÖSYM tarihinde bir ilke imza atarak adaylar şifreleriyle aday işlemleri sistemi üzerinden kendi cevap kâğıtlarını ve soruların tamamını görebilecekler. Bu sayede YSK puanlama yöntemleri ile adaylar yaklaşık puanlarının hesaplayabilme şansları olacaktır.

Doğru Bir Şekilde YKS Puan Hesaplama

Sınava giren 2 milyondan fazla aday için güvenilir YSK puanı hesaplama son derece önemlidir. Özellikle eksik ve hatalarının fazla olduğunun ve hedeflediği puanın gerisinde olduğunu anlayan adaylar diğer sınava çok daha fazla asılacaklardır. Piyasada bu amaçla hazırlanan birçok internet sitesi olmasına rağmen bu sitlerin birçoğu bilimsellikten uzak ve geçmiş sınav sistemlerine göre hesaplama yamaktadırlar. Bu sebeple güvenilir bir YSK puanı hesaplamak için oldukça dikkatli davranılmalıdır.

ÖSYM 2018 YSK kılavuzuna göre TYT derslerin yüzdelik dilim etkisi ise şu şekildedir; Türkçe 33, Temel Matematik 33, Sosyal Bilimler 17 ve Fen Bilimleri yüzde 17’lik etki göstermektedir. Bu durumda yapılacak netlerin oranında yüzdelik dilim ile çarpılması ile yaklaşık sonuç bulunmaktadır. TYT sınavında alınan puanlar ikinci sınavda yüzde 40 oranında etki göstermektedir. Bu anlamda alınan TYT puanın yüzde 40’ı sayısal, eşit ağırlık, sözel ve yabancı dil puan hesaplamalarında etkin olacaktır. Bu sebeple TYT puanını önemi geçmiş yıllara göre daha fazla olmaktadır.