YKS Başvurusu Nasıl Yapılır?

YKS başvurusu nasıl yapılır sorusuna cevap vermeden önce YKS’nin ne olduğunu ve neden başvurulması gerektiğini söyleyelim. YKS, Yüksek Kurumlar Sınavı’dır.
YKS Başvurusu Nasıl Yapılır?

Lise eğitimi bittikten sonra, eğitime devam etmek ve üniversiteye girebilmek için üç aşamalı YKS sınavına girmek gerekmektedir. Yazının devamında YKS başvurusu nasıl yapılır sorusuna cevap vereceğiz.

YKS kaydı için yapılması gereken, ilk olarak ÖSYM’nin özel aday işlemleri mobil uygulaması kayıt olmak veya ÖSYM sitesine (http://www.osym.gov.tr) girip, Aday İşlemleri Sistemi üzerinden kayıt yapmaktır.

Kayıt ve başvuru işlemleri için TC kimlik numarası ve ÖSYM şifresi gerekmektedir. Bu şifreyi almak için de belirlenmiş bazı okullar veya direkt ÖSYM bürolarına gitmek gerekmektedir.

YKS başvurusu nasıl yapılır diye detaylı bilgi almak için daha önce belirtilen ÖSYM sitesine girerek YKS kılavuzunu indirip okumak gerekmektedir.

YKS sınavları her sene belirli bir tarihte düzenlenmektedir ve kayıt tarihi site üzerinden ilan edilmektedir. Bu sene YKS kayıt işlemleri 11 Şubat tarihinde başlamaktadır ve 7 Mart son başvuru tarihidir.

YKS başvurusu için yapılması gereken bir başka aşama da sınava kayıt ücretini ödemektir. Bu ücreti bankaya giderek veya internet üzerinden ödemek mümkündür. Daha önce bu sınavın üç aşamadan oluştuğunu belirtmiş bulunmaktayız ve bundan dolayı her sınav maliyeti farklı olmaktadır. Sadece TYT’ye girecek adaylar bu sınav için 115TL ödemeliler. Ama TYT ve AYT veya YDT’den birine girmek isteyenler 230TL ödeyecekler ve eğer bütün sınavlara katılacaksa bu ücret 345TL olacaktır.

Bu sene başvuru için covid-19 sebebiyle başka bir aşama da mevcuttur. Bu sene başvuru için HES kodu gerekmektedir. Bu sebepten dolayı başvuru yapmadan önce sağlık bakanlığının internet sitesi (https://hayatevesigar.saglik.gov.tr) üzerinden veya bakanlığın mobil uygulamasından HES kodu alınmalıdır.

Başvuru yaparken hata yapmamak için bazı uyarılar ve hatırlatmalar yapmak gerekmektedir. Öncelikle bütün aşamalarda doldurulan formlar tekrar okunup, kontrol edilmelidir. Site yoğunluğu ve çıkabilecek sorunlardan kaçınmak için kayıt işlemlerini son güne bırakmamakta fayda vardır. Umarız böylece YKS başvurusu nasıl yapılır sorusu cevaplanmış bulunmaktadır.