Yeni Sınav Sisteminde Dilciler

Yabancı dil alanından sınava girecek öğrenciler değişen sistemle birlikte hangi sınavlara gireceklerini ve puanlarının nasıl hesaplanacağını merak ediyorlar.
Yeni Sınav Sisteminde Dilciler

Bu konuda en doğru ve basit anlatımı yazımızda bulabilirsiniz.

Hangi Sınavlara Girilecek?

İlk olarak YKS sınavında toplamda 3 oturum yapılacağını hatırlatmak gerekir. Bu oturumlardan ilki olan Temel Yeterlilik Testi sınavına tüm adaylar gibi dilciler de mecburen gireceklerdir. İkinci sınav ise eşit ağırlık, sayısal ve sözel puanların hesaplanması içindir. Bu alanda sınava girmek adayların tercihine kalmıştır. Dil alanından yerleşmek isteyenler için bu sınava girme mecburiyeti bulunmamaktadır.

Son sınav ise yabancı dil alanında olmaktadır. Bu sınava dilcilerin kesinlikle girmesi gereklidir. Zira bu sınava göre puanlar belirlenecektir.

Dil Sınavı Nasıl Olacak?

Dil sınavında LYS 5 gibi 80 soru olması ve soru tiplerinin de hemen hemen aynı olması beklenmektedir. Bu kapsamda açık uçlu sorular bulunmayacak tamamı test olacaktır. Adaylar İngilizce, Arapça, Rusça, Fransızca ve Almanca dillerinden sınava girebileceklerdir.

Sınavların ağırlıklarına gelecek olursak TYT sınavı %40 dil sınavı ise %60 oranında etkili olacaktır. TYT puanının 2 yıl geçerliliğini koruduğunu da ifade etmek isteriz.

Tüm bunlara ek olarak diğer bölümlerde de olduğu üzere okul puanının da başarı sıralamasına etki ettiğini hatırlatmak isteriz. Bu kapsamda okul puanı en fazla 60 puan katkı sunmaktadır. 100’lük sistem üzerinden alınan mezuniyet ortalamasının 0,6 ile çarpılması sonucu puan ortaya çıkmaktadır. Yabancı dil bölümünden sınava giren adaylar sadece dil ile alakalı bölümleri tercih edebilecektir. Bu kapsamda mütercim tercümanlık, İngilizce öğretmenliği, İngiliz dili ve edebiyatı gibi bölümler tercih edilebilir bölümler arasında yer almaktadır. 4 yıllık bölüm tercihi için TYT’den 180 barajının da geçilmesi gereklidir.