Uşak'ta Okula Uyum Haftası Başladı

Okul dönemi başladı! Yeni eğitim öğretim döneminde okul öncesi, 1, 5 ve 9'uncu sınıfa yazılan öğrenciler için okula uyum haftası başladı. Peki okula yeni başlayan minikler okula nasıl uyum sağlayacak?
Uşak'ta Okula Uyum Haftası Başladı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) uyguladığı okula uyum haftası, öğrencilerin okul kaygılarını gidermek, öğrenme ortamını, öğretmen ve arkadaşlarını tanımalarını sağlamak ve öğrencilere okul ortamını sevdirmek amacıyla 2006-2007 eğitim öğretim yılından bu yana devam ediyor.

Okula uyum haftasında "çocuk-aile-öğretmen tanışma", "okul ve eğitim ortamını tanıma", "arkadaşlarla oyun oynayarak kaynaşma" gibi etkinlikler düzenlenecek ve bugün başlayan uyum haftası, 14 Eylül Cuma sona erecek.

Okula yeni başlayanlar için uyum sürecinin sanılandan daha hassas olduğunu söyleyen uzmanlar,  okula yeni başlayan çocuklar için öncelikli hedef, akademik başarıdan çok çocuğun okula uyumu olması gerektiğini belirterek uyum döneminde aileleri uyarıyor.

UYUM HAFTASINDA AİLELER NELERE DİKKAT ETMELİ

Okula yeni başlayan çocuklar için öncelikli hedef, akademik başarıdan çok çocuğun okula uyumu olmalıdır.

Okul başlangıcı çocuğun hayatında önemli bir adım olduğu için, okula olumlu bir başlangıç yapmak, çocuğun okul hakkındaki olumlu düşüncelerin gelişimine katkı sağlar. Çocuklar alışkın olmadıkları ortamlara girmekte ve tanımadıkları kişilerle ilişki kurmakta çekimser kalabilirler, tanıdık yüz ve alıştıkları ortamda ise güvende hissederler. Bu nedenle özellikle anaokulu ve ilkokula yeni başlayan öğrenciler için uyum süreci daha da hassas olabilir. Önceden okul hakkında konuşmak, çocuğun okulla ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşmalarına olanak sağlamak, okulla ilgili bilgi aktarımı, gerekirse gideceği okulun önceden birlikte görülmesi çocuğun kaygısının azalmasına yardımcı olur.

KIRTASİYE ÜRÜNLERİ ÇOCUĞUN ZEVKİNE GÖRE SEÇİLMELİ

Okula yeni başlayan çocuklar için okul hazırlığı önemsenmeli ve hazırlık için özel vakit ayırılmalıdır. Çocuğun sürece dahil edilmesi, çocuğun okula gitme motivasyonunu artıracağı için hazırlık yapılırken çocuğun tercihleri öncelikli olmalıdır. Defter, kalem, renkli boyalar gibi araçlar ve kırtasiye ürünleri çocuğun zevkine göre seçilmelidir. Hazırlık aşaması, olumlu duyguların eşlik ettiği ve eğlenceli bir etkinlik olduğunda çocuğun okulu benimsemesi ve okulla ilgili kaygılarının azalmasına da katkı sağlanmış olur.