Uşak Ertuğrul Gazi Anadolu İHL ‘nin ITRİ projesi kabul edildi

Büyük Türk bestekârı Buhurizade Mustafa Itri Efendi’yi tanıtmak amacı ile Uşak Ertuğrul gazi Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından hazırlanan ITRİ projesi TUBİTAK tarafından kabul edildi.
Uşak Ertuğrul Gazi Anadolu İHL ‘nin ITRİ projesi kabul edildi

Kültürel değerimiz Büyük bestekâr Buhurizade Mustafa Itri Efendi’yi ne yazık ki hepimiz çok az tanırız. 100 TL’lik banknotların arkasındaki tasvir resmin bu büyük bestekâra ait olduğunu pek çoğumuz bilmez.

Uşak Ertuğrul Gazi İmam Hatip Lisesi Müzik Öğretmeni Murat Şahintürk, yaklaşık 60 kadar öğrencisi ile Büyük Türk bestekârı Buhurizade Mustafa Itri Efendi’yi tanıtmak amacı ile ITRİ projesi hazırladı ve projesi TUBİTAK tarafından kabul edildi.

Şahintürk, proje hakkında da şu bilgileri verdi:

“İslam dünyasına yayılımı olan Kurban Bayramı tekbiri ile salat-ı ümmiye’nin bestekârı olan kültürel değerimiz Büyük bestekar Buhurizade Mustafa Itri Efendi’nin günümüzde bilinmeyen eserlerini, hayatını, edebi kişiliğini tanıtmayı amaçladık.

Ertuğrul Gazi Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden bir grup öğrenci ile kumuş olduğumuz çalgı ve koro topluluğu ile Itri’nin musiki eserlerinin yeni nesiller tarafından icra edilmesini, daha da iyi anlaşılabilmesini ve toplumda farkındalık yaratılmasını amaçladık.

Bu sebeple projelendirip TUBİTAK’a başvurduk. Projemiz Kültürel mirasımız olarak kabul gördü.

PROJENİN YÖNTEM VE UYGULANIŞI

Bu projede ilk olarak ITRİ adı altında bir musiki sınıfı oluşturup ITRİ’nin 42 bestesini inceleme altına alacağız. Ayrıca musiki enstrümanları ile eserlerini seslendirmeye çalışacaklar. Pandemi dönemi biterse Haziran ayında da ITRİ’nin bestelerinin seslendirileceği bir konser vermeyi arzuluyoruz.

Bilindiği üzere  UNESCO Türkiye Milli Komisyonu 25 Ekim – 10 kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen 36. Genel konferansında 2012 yılını; “ITRİ’yi Anma Yılı” ilan etmiştir. Bizler de bu projemizle ITRİ’nin ölümünün 308. Yılında Türk musikisinin en önde gelen bestekarını aynı zamanda şair ve hattatını genç nesillere anlatabilmekte ve öğrencilerimizle farkındalık yaratabilmek için yola çıktık.”

BUHURİZADE MUSTAFA ITRİ EFENDİ KİMDİR?

Buhurizade Mustafa Itri (ö.1712), besteci. Yenikapı Mevlevihanesi’nde ve Hafız Post’dan müzik, Zenci Ahmed Efendi’den edebiyat ve hattatlık öğrendi.

Önce Kırım Hanı 1. Selim Giray’ın, sonra da IV. Mehmed’in korumasına girerek onun nedimi ve hanendesi oldu.

Enderun’da müzik dersleri verdi. Elli yaşına yakın saraydan ayrılarak kendi isteğiyle esirciler kâhyalığına getirildi. Şair ve hattat olarak da tanınan Itri’nin asıl önemi besteciliğindedir.

Kendinden önceki dönemlerde yapılan eserlerde orta ve yakındoğu müziklerinin izleri görülürken Itri, kendini bu etkilerden kurtularak Klasik Türk Müziği olarak adlandırılan Osmanlı -Türk üslubunun kurucusu ve başlıca yönlendiricilerinden biri oldu. Bini aşkın bestesi bulunmasına karşın elde kırk kadarı vardır.

Buhurizade Mustafa Itri Başlıca eserleri: Segah Mevlevi Ayini, Mâhur Ağır Aksak Semai, Bayati Çember Beste, Rast Aksak Semai.