Üniversitede Yıllık ve Dönemlik Sistem Nedir?

Üniversitede sınıf geçme veya kalma hep merak edilen bir konudur. Her üniversitede farklı sistem uygulandığı ve birlik sağlanmadığı için özellikle birinci sınıf öğrencilerinin kafası oldukça karışıktır.
Üniversitede Yıllık ve Dönemlik Sistem Nedir?

Öncelikle üniversitedeki sınavlardan bahsederek başlayalım.

Yıllık Sistem

Yıllık sistem uygulayan üniversitelerde bir ders dönemi bir yıldır. Yani birinci ve ikinci dönemler yoktur. Öğrenciler yılın ilk yarısının sonuna doğru vize sınavına girerler. İkinci yarı sonuna doğru ise final sınavına girerler. Geçemedikleri dersler içinse bütünleme sınavına girerler. Son sınıf öğrencilerinin mezun olmak için yalnızca bir ders geçmeleri gerekiyorsa tek ders sınavına girerek geçmeleri halinde mezun olabilirler. Okulu uzatanlar ise bir yıl uzatmış olacaklardır.

Dönemlik Sistem

Dönemlik sistemlerde ise dersler dönemlik olarak verilmektedir. Bu nedenle mesela ilk dönem Türk Dili-1 dersi alınıyorsa ikinci dönem Türk Dili-2 dersi alınacaktır. Bu iki dersten geçmek ya da kalmak ayrı ayrı değerlendirilecektir. Her dönem için bir vize, final ve bütünleme yapılacaktır. Tek ders sınavı yine söz konusu olacaktır.

Dönemlik sistem varsa okulun uzaması halinde ders bırakılan dönem uzayacaktır. Okulu ilk dönem ya da ikinci dönem uzatma söz konusu olacaktır.

Yaz okulu ise her okulun inisiyatifine kalmış olmakla birlikte uygulaması gittikçe azalmaktadır. Bu yüzden kalınan dersleri geçmek için diğer üniversitelerden de yaz okulunda ders alınabilmektedir. Ancak bu üniversiteler de her okula göre farklılık gösterir.