Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılmalı?

Üniversite sınavlarının yaklaştığı bu dönemde, üniversitesi tercihleri nasıl yapılmalı sorularının çok sık sorulduğunu duyuyoruz.
Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılmalı?

Aşağıda verilen detaylar üzerinde direkt olarak tercihlerinizi nasıl yapmanız gerektiği hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi

Üniversite tercihiniz için ÖSYM’nin aday işlemleri sistemini kullanacaksınız. Bunun için arama motoruna ÖSYM üniversitesi tercihleri yazmanız yeterlidir. Sayfaya giriş yaptıktan sonra, hesabınıza giriş yapacaksınız.

  • Giriş işlemi: Başvuru sırasında size kimlik numaranız ile sisteme giriş yaparken kullanmanız gereken bir şifre verilmiştir. (Değiştirmeniz önerilir) Bu şifre üzerinden direkt olarak hesabınıza giriş yapmalısınız. Tercihler seçeneğinden, okul kodlarının seçilmesi ile 1’den başlayarak üniversite tercihinizin yapılması mümkündür.

Teknik olarak yukarıda verilen bilgiler ile tercihinizi yapabilirsiniz. Hemen onay vermeyerek, bir süre tercihlerinizi inceleyebilirsiniz. Sistem kapandıktan sonra, giriş işlemi yaparak tercihlerinizi değiştirme şansınız olmayacaktır.

Üniversite Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tercihlerinizi yaparken başarı sırasını dikkate alacaksınız. Üniversitelerin başarı sırasına gerek bir tercih kitapçığından gerekse internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Direkt olarak sizin sıralamanızın yettiği ve sizin istediğiniz bölüm üzerinden hareket ederek, ilk istediğiniz bölüm 1.sırada yer alacak şekilde tercihlerinizi yapabilirsiniz.

Aşağıda üniversite tercihi yaparken nelere dikkat etmem gerekiyor sorusunun cevabı verilmiştir.

  • Puanlara bakmaktan ziyade; başarı yüzdesi ve başarı sıralaması dikkate alınmalıdır.
  • Yeni açılan bölümlerin tercih edilecek olması halinde, benzer seviyede olan üniversitelerin benzer bölümlerindeki sıralamalar dikkate alınmalıdır.
  • Tüm tercih seçeneklerinin hepsinin doldurulması zorunlu değildir.

Yukarıda verilen hususlar üzerinden tercihinizi nasıl yapmanız gerektiği hakkında bilgi sahibi oldunuz. Teknik bilgilerin dışında, sizin bilmeniz gereken puanınıza göre bir bölümden ziyade hedefinizin ne olduğuna göre bir tercih yapmak olacak. İleriye dönüş kararınızı vererek, ona göre üniversite tercihi yapmanızı öneriyoruz.