Üniversite Sınavında Başarılı Olmak İçin bazı tüyolar

2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2022-YKS), 18 - 19 Haziran 2022 tarihlerinde yapılacak. 18 Haziran 2022 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT), 19 Haziran 2022 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacak.
Üniversite Sınavında Başarılı Olmak İçin bazı tüyolar

Gençlerimiz yaşamında dönüm noktası olacak bu sınavlara hazırlanmanın yollarını biliyor mu?

 Sınavın önemi ve sınav zamanının hızla yaklaşmasına bağlı olarak üniversite sınavında başarılı olmak için önemli tavsiyelerimizi sizlerle paylaşacağız. Henüz zaman varken siz de önerilerimizi değerlendirebilir ve geleceğiniz için çok önemli olan bu sınavdan beklentilerinizin karşılığını alarak çıkabilirsiniz.

Planlı ve Düzenli Çalışın

Üniversite sınavında başarılı bir sonuç almak için çalışmaya aylar öncesinden başlamalısınız. Ancak henüz yeterince ivme kazanamadıysanız düzenli ve planlı çalışarak açığınızı kapatabilirsiniz. Günlük, haftalık ve aylık çalışma programları hazırlayın; çalışma düzeninize uyum sağlayın ve bu süreçte öğrendiğiniz her konuyu içselleştirmek adına bol bol test çözün. Test çözmeye başlayınca ilk önce kolay, sonra orta zorlukta ve en nihayetinde zor soruları ele alın. Böylece konuları aşama aşama pekiştirirsiniz ve en zor sorularla başlayarak motivasyonunuzu kırmamış olursunuz.

Motivasyonunuzu Yüksek Tutun

Üniversite sınavı hayatınız için önemli bir dönüm noktası olsa da dünyanın sonu değildir. Arada motive olmaya herkes gibi sizin de ihtiyacınız olacağını unutmayın. Zaman zaman kendinizi dinleyin, yapmaktan hoşlandığınız şeyleri yapın ve ders çalışmaya oturunca motivasyonunuzun yüksek olmasını sağlayın. Motivasyonunuzu yüksek tutabilirseniz hem kendinize zaman ayırabilir hem de çalışma verimliliğinizi maksimum düzeye çıkarabilirsiniz.

Çeşitli Kaynaklardan Yararlanın

Çalıştığınız ve öğrendiğinizi düşündüğünüz tüm konular için birbirinden farklı kaynaklardan soru çözün. Ne kadar farklı soru kalıpları ile karşılaşırsanız YKS başarınızı o derece arttırabilirsiniz. Soru bankası seçerken soruların YKS müfredatıyla uyumlu olup olmadığına, soru kalıplarının kalitesine ve soru türü çeşitliliğine dikkat edin. Böylece kendinizi daha verimli bir şekilde geliştirme şansına sahip olabilirsiniz. Tüm konuları çalıştığınızda ise denemeler için zaman ayırın. Gerçek sınavın simülasyonlarını yaparak soru çözme hızınızı kontrol edin. Deneme sonuçlarına göre en geride kaldığınızın ortaya çıktığı dersleri ve ders konularını yeniden gözden geçirin. Bu süreçte kendinize objektif davranır ve aldığınız sonuçları doğru yorumlarsanız sınav öncesi tüm hazırlıklarınızı tamamlayabilirsiniz.

Ders Çalışırken Yalnızca Derse Odaklanın

Üniversiteye hazırlanan öğrencilerin en büyük sorunu dikkatlerini odaklayamamaktır. Ders çalışırken başka şeylerle ilgilenmek, özellikle cep telefonundan ayrılamamak gençlerin en büyük engeline dönüşür. Dikkat dağıtan birçok uyaran olduğu takdirde normalde 2 saatte öğrenilebilecek konular ya da çözülecek sorular için saatlerce uğraşmak gerekebilir. Bu durum öğrencilerin hem boşa zaman harcamasına hem de ekstra yorulmasına neden olur. Siz bu hataya düşmeyin, ders çalışırken çalışma ortamınızda dikkatinizi dağıtan tüm unsurları ortadan kaldırın ve ana odaklanın. Böylece her zamankinden daha fazla verimli çalışabilir, bunu alışkanlık haline getirerek sınav öncesi süreci yönetebilirsiniz.

Beslenmenizi ve Uyku Düzeninizi İhmal Etmeyin

Üniversite sınavına hazırlanırken gece boyu uykusuz kalmak ve sağlıklı beslenmemek metabolizmanızın direncini azaltır. Beyniniz ve bedeniniz için sağlıklı beslenmeye ve yeterince uyumaya özen göstermelisiniz. Ders çalışmaya başlamadan önce çok ağır ve yağlı yemeklerden uzak durmalısınız. Yanlış beslenirseniz ders çalışırken uyuklamanız mümkündür. Yeterince uyumadığınız durumlarda ise konsantre olmakta güçlük çekebilir, bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir ve sınava hazırlığın en yoğun olduğu dönemlerde sağlığınıza zarar verebilirsiniz.

Sınav Stresinizi Kontrol Edin

Sınav stresini azaltmanın en doğru yollarından biri kendinize güvenmenizdir. Kendinize güvenmek için ise hazırlık sürecini en iyi şekilde değerlendirmelisiniz. Kendinizi çok bunalmış hissettiğiniz zamanlarda kendinize zaman ayırmalı, sınavı hayatınızın dönüm noktası haline getirmemelisiniz. Böylece üniversite sınavına en etkin şekilde hazırlanarak hayallerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.