Üniversite Özel Yetenek Sınavları Hakkında

Üniversite tercihlerinizi yaparken bazı üniversitelerin özel yetenek sınavı ile kayıt aldığını bilmelisiniz. Sadece puanınızın bölüme giriş için yeterli olmaması, yetenek sınavının olduğu anlamına geliyor.
Üniversite Özel Yetenek Sınavları Hakkında

Bu sebeple aynı zamanda, istediğiniz bölüm için yetenek sınavlarına da hazırlık gerekebiliyor. TABLO 5’te yer alan bölümlerin ayrıca bir yetenek sınavına tabi tutulacağını bilmelisiniz.

Yetenek Sınavlarına Başvuru Nasıl Yapılır?

İlk olarak TABLO 5’te bulunan bölümlere tercih yapabilmeniz için minimum puanın üstünde olmalısınız. Bu alanda yer alan okulların yetenek sınavlarına başvuru yapabilmeniz için ilk olarak temel şartları sağlıyor olmanız önemlidir.

  • Üniversite sınavından en az 150 puan almanız gerekiyor. Bu puanın altında alan öğrencilerin yetenek sınavlarına başvuru yapmasının mümkün olmayacağını söylemeliyiz.
  • Son yapıla üniversite sınavına girmiş olmalı ve en az 150 puan almış olmalısınız

Yukarıda verilen şartları sağlamanız durumunda, direkt olarak başvuru yapma hakkı kazanacaksınız. Bu başvurular tamamen okulların kendi inisiyatifinde belirlenir. Okulun sınavı yapacağı tarih, sınavın içeriği gibi özel hususlar okulların belirlediği hususlardır. Bu sebeple yetenek sınavına hak kazanmak için gerekli şartlar sağlandığında, hangi üniversitenin hangi bölümüne girmek istiyorsanız, duyuruların yapılıp yapılmadığını kontrol etmelisiniz. Tercih süresi tamamlanmadan önce yetenek sınavlarının yapılıp, sonuçlarının açıklanması mümkün olacaktır.

Özel Yetenekten Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

TABLO 5’te yer alan bir bölüme girmeniz durumunda, yatay geçiş yapma gibi bir şansınız da olacak. Yatay geçiş sadece TABLO 4’te yer alan üniversite bölümlerine yapılmaktadır. Direkt olarak bu bölümlere geçiş yapma hakkını kullanabilirsiniz.

Şartlar;

Eğer yatay geçiş yapacaksınız, TABLO 4’te yer alan bölümleri tercih etme zorunluluğun dışında da şart olacak. Bunun için kişinin üniversite sınavından en az 180 almış olması gerekiyor. Özel yetenek sınavları sonrasında, kararınızı verebilirsiniz.