TUS Nedir? Ayrıntıları Nelerdir?

Tıpçıların korkulu rüyası olan TUS, Tıpta Uzmanlık Sınavı olarak açılır. En başta hekimler olmak üzere yönetmelikle belirlenen kişiler bu sınava girmektedir. Veterinerler, diş hekimleri, kimya gibi meslek grupları da sınava girmektedir.
TUS Nedir? Ayrıntıları Nelerdir?

Sınavın yapılma amacı ihtisas alanlarında doktor yetiştirmektir. Sınavı kazananlara asistan unvanı verilir. Tüzükle belirlenen eğitim süresinin doldurulması ile hekimler mezun olarak doktor unvanını kullanmaya hak kazanırlar. Bu unvanlar kendi alanlarına göre verilecektir.

TUS Ne Zaman Yapılır? Nerede Yapılır?

TUS sınavı senede iki kere ilkbahar ve sonbaharda yapılır. Genellikle Nisan ve Eylül aylarında yapılmaktadır. Sınav ülke genelinde sadece Ankara’da yapılır. Her sene yaklaşık 10-13 bin kişi sınava girmektedir. Bunların yaklaşık yarısı tercih yapmaktadır ve tercih yapanların ise yarısı yerleşmektedir. Böylece sınava girenlerin dörtte biri bir uzmanlık alanında asistan olacaktır.

TUS’a giren adaylar tüm tıp dallarından toplam 11 dersten sorumludur. Soru sayısı ise 200 olarak belirlenmiştir. Sınav süresi 210 dakikadır. Soruların derslere dağılımı eşit değildir.

TUS sınavı 1987’den beri yapılmaktadır. O zamandan beri sınav 2 yılda bir yapılmaktadır. Daha öncesinde ise asistanlık sınavla değil, tavsiye mektubu ile yapılmaktadır.

TUS’a Hazırlanmak

TUS sınavı ülkemizde yapılan en zor sınavlardan biridir. Nasıl ki tıp fakültesine girmek zorsa bu sınavı kazanmak da aynı zorluktadır. Bu yüzden sınava hazırlanmak için dershaneler mevcuttur. Genellikle büyükşehirlerde olan bu dershanelerin yanı sıra özel şahısların dersleri ve sanal dershaneler de mevcuttur.

Tıp fakültesi mezunu olan ya da mezun olmaya yaklaşan öğrenciler TUS sınavına girmektedir. Belirli bir alanda uzmanlaşmak isteyen kişiler için TUS sınavını kazanmak gerekir. Bunun için de dershanelerden ya da özel derslerden destek alınmaktadır. Sınav ÖSYM tarafından gerçekleştirilmektedir.