Telafi eğitimi nasıl yapılacak?

Dünyanın her yerinde görülen corona virüs salgını sonrasında okullar kapandığı için uzaktan eğitim verilmesine karar verildi. Ancak yeterli olmayacağı için yaz aylarında ilk ve orta okullar için telafi eğitim, yapılacağı açıklandı. Dönemin tekrarı şeklinde değil de kısmi ve hızlandırılmış telafi eğitimi alacakları belirtildi
Telafi eğitimi nasıl yapılacak?
Uzaktan Eğitimin Sonrasında Telafi Eğitimi
Salgın sonrasında uzaktan eğitime başlayan ülkemizde telafi eğitimi geçiş için Yükseköğretim Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına TBMM de kabul edildi. Milli eğitim Bakanı Ziya Selçuk da telafi eğitim süreci ve yaz tatili hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan son düzenlemelere göre öğretmenlerin izinleri ve tatilleri hakkında değişiklikler yapıldı. Ülke genelinde hayatı tamamen etkileyen doğal afeti hastalıklar ve elverişsiz hava koşullarında eğitime 2 haftadan fazla ara verilmesi durumunda uygulanacak telafi programlarının ders yılı içinde tamamlanamadığı için yaz tatilinde yapılacaktır. Hızlandırılmış bir şekilde devam eden telafi eğitimi dönem tekrarı gibi olmayacak.

 

Telafi Eğitimi Nasıl Olacak?
Uzmanlar tarafından yapılan açıklama sonrasında telafi eğitimi okul zamanının hızlandırılmış ve tamamlayıcı bir eğitim olduğunu belirtiler. Bu eğitim okulların kapalı kaldığı gün kadar yapılmayacak. Telafi eğitiminin verilmemesi durumunda öğrenmede unutma sorunların daha fazla olacağı ve öğrencilerin telafi edilmez bilişsel kayıplar yaşamasına neden olacaktır. Bu gibi soruların önüne geçmek için bu eğitimin gerekli olduğunu açıkladırlar.

 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk TBMM tarafından kabul edilen telafi eğitimi düzenlemesi kısmi ve hızlandırılmış bir telafi süreci olduğunu açıklayarak öğrencilerin duygusal kayıplar ve eğitim de bilinenleri unutmamasını sağlamaktadır. Yapılan bu eğitim türünde dönem tekrarı yapılmayacak. Yani yaz tatilinin tam olarak ortadan kalkması gibi sorunlar yaşanmayacak ve bu konuda öğrenciler rahat bir nefes alacaklar. Böylece çocuklar doyasıya tatilin keyfini çıkaracaklar ve evde kaldıkları günlerin acısını fazlası ile eğlenerek atacaklardır. Telafi eğitimi süresi çok daha kısa süre içinde olacağını belirten bakan çocukların sıkılmadan keyif içinde bu zamanı geçireceklerini belirtti. Hem eğlenceli zamanlar geçirecekler hem de eğitimlerine kaldıkları yerden çok daha hızlı bir şekilde devam edecekler.