Taşımalı Eğitim Ne Demektir?
Taşımalı eğitim sistemi Türkiye’de 1997 yılında başlamıştır. Bu uygulama 8 yıllık kesintisiz ve zorunlu eğitimin uygulanması ile birlikte yaygınlık kazanmıştır. İlk aşama içerisinde sadece 1. sınıf ile 8. sınıf arasında yer alan ilköğretim öğrencilerini kapsamış olan uygulama, 12 yıllık zorunlu eğitime geçilmesi ile beraber liselerdeki öğrencileri de eklemiştir.
Ülkemizde düzensiz görülen nüfus yapısı ve hareketleri bu sistemi daha da hayati duruma getirmiştir. Taşımalı eğitim uygulamasının ana sebepleri arasında, küçük yerleşim birimleri içerisinde öğretmen ve eğitim eksikliği ya da öğrenci sayısının az olmasıdır.
Taşımalı Eğitimin Kapsamı
Küçük yerleşim birimleri içerisinde ortaya çıkan yangın, sel ya da deprem gibi doğa olayları, giderilene kadar taşımalı eğitim yapılabilir.
Yerleşim birimlerinde görülebilecek yol sorunları, ya da ulaşımın çok uzun sürdüğü yakın olmayan ilçelerde bulunan öğrenciler için yatılı eğitim uygulanabilir. Bu tip zamanlarda taşımalı eğitim uygulanmamaktadır.
Taşımalı eğitimin uygulanmak istendiği bölgelerde ve taşımalı eğitim işini yapmakla yükümlü okullar MEB’in tespitinin ardından valiliklerin onaylaması sonrası belirlenir.
Taşımalı eğitim uygulamasında ilk yapılacak şeylerden bir tanesi taşıması gerçekleştirilecek küçük yerleşim birimlerinin belirlenmesidir. Daha sonra ise uygulamanın yapılacağı okullar saptanır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.