Taksilere kamera takılma kararını mahkeme reddetti

Son günlerde toplu taşıma araçlarıyla kararlar alınırken özelliklere taksilere takılması istenen sesli veya görüntülü kameralar ile ilgili Muğla 2. İdare Mahkemesi kararı ortaya çıktı. Karara göre taksilere kamera takılması isteği reddedildi ve böylece taksilere binen vatandaşlar rahat etti.
Taksilere kamera takılma kararını mahkeme reddetti

Türkiye'nin her yerinde yaşanan taksici ve Uber arasında yaşanan sorunlardan sonra taksiciler bir kez daha gündeme geldiler. Bu sefer ise oldukça farklı bir konu ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı bütün şehirlerin valiliklerine yazı göndererek minibüs, otobüs ve taksilere görüntülü ve sesli kamera takılmasını istemişti ama Muğla’da bu konuyla alakalı olarak farklı bir karar alındı. İstanbul’da zaten taksiler hariç neredeyse her türlü toplu taşıma aracında kamera ve sesli kayıt var ama diğer şehirlerdeki toplu taşıma araçlarında bu kadar fazla araçta güvenlik kameraları yoktur. Taksilerin içerisine yerleştirilmesi istenen görüntülü ve sesli kayıt için Muğla 2. İdari mahkemesi bu kararı reddetti ve bu karardan sonra Muğla’da taksiciler araçlarına kamera koymak zorunda kalmadı.

BAKANLIK BU YILIN SONUNA KADAR SÜRE VERDİ

Bütün şehirlerin valiliklerine gönderilen yazıda özellikle bir ibare dikkat çekiyordu. Minibüs, otobüs ve taksi esnafı ile tüm şoförler odalarına 2018 yılının sonuna kadar araçlara görüntülü ve sesli kayıt cihazlarının takılması tebliğ edildi. Bu karar için esnaf, şoförler odaları ve gerekse STK’larca dava açılarak kararın kaldırılması istendi. Özel hayatın gizli kalması gerekiyor ki bu özel araç olarak adlandırılan taksilerde olmaması gereken bir şeydir. Muğla’da şuan için sadece taksilerde kamera zorunluluğu yok. Muğla 2. İdari Mahkemesi tarafından verilen karar neticesinde Muğla’da faaliyet gösteren taksicilerin görüntülü ve sesli kayıt cihazı takma şartı yok.

5 BİN LİRALIK MALİYETİ VAR

Araçlara takılacak olan kameraların elbette yüksek çözünürlüklü olması bir yana aynı zamanda görüntülerin saklanacağı alan içinde bazı donanımlar gerekiyor. Bu tür donanımların ve sadece bir taksiye takılacak olan görüntülü ve sesli kayıt cihazının maliyetinin 5 bin liraya kadar çıktığını belirten şoför odaları bu maliyetin taksicileri zorlayacağı ve ülke çapındaki taksicilere kamera zorunluluğunun olmasının ortaya çok büyük bir maliyet çıkardığını ileri sürdüler. Diğer illerimizden gelecek haberleri takip etmekteyiz ve en ufak bir gelişmede UsakGundem.com olarak sizlere detaylı bir içerik hazırlayacağız.