Şube ve Öğretmen Seçimi Tarih Oluyor Bakan Tekin Önemli Sistemi Açıkladı
Bakan Tekin, geçen yıl hayata geçirdikleri şube ve öğretmen seçimi düzenlemesinin ardından şimdi ikinci adımı atacaklarını belirtti. Mevcut sistemde bazı velilerin, çocuklarını tercih ettikleri okullara kaydettirmek için akraba veya tanıdık adreslerini kullanarak sistemi deldiğini vurgulayan Tekin, bu durumun okullarda ciddi dengesizliklere yol açtığını ifade etti. Bazı okullarda derslik başına düşen öğrenci sayısı 15'e kadar düşerken, diğer okullarda bu sayının 40'a kadar çıktığını aktaran Bakan, bu adaletsizliğe son vereceklerini açıkladı.
İçişleri Bakanlığı ile Ortak Yazılım Geliştiriliyor
Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın ortaklaşa geliştirdiği yeni yazılım sistemi, okul kayıtlarında önemli değişiklikler getiriyor. Bakan Tekin, nüfus kayıt sistemindeki verilerle entegre çalışacak bu yazılımın çeşitli parametreler içereceğini ve adrese dayalı kayıt hakkı olan velilerin sadece kendi bölgelerindeki okullara kayıt yaptırabileceklerini söyledi. Sistem, adres dışından yapılacak fazladan öğrenci kayıtlarını merkezi olarak engelleyecek şekilde tasarlanıyor.
Geçen yıl uygulamaya konan ilk düzenlemeyle öğrencilerin şubelere dağılımında 18-20 parametre belirlenerek bilgisayar destekli kayıt sistemi başlatılmıştı. Bu sistemde hangi öğrencinin hangi şubeye kayıt olacağına bilgisayar karar veriyor ve hiçbir insan müdahalesi kabul edilmiyordu.
Okul Müdürlerine Büyük Rahatlama
Yeni sistemin bir diğer önemli kazanımı ise okul müdürlerinin üzerindeki baskının kalkması olacak. Tekin, bazı velilerin nüfuzlarını kullanarak okul müdürlerine baskı yaptığını ve bu durumun eğitim yöneticilerini zor durumda bıraktığını vurguladı. Bakan, böylece hem eğitimde adaletin sağlanacağını hem de yöneticilerin rahat nefes alacağını söyledi.