Sınavdan Önce Heyecan Nasıl Giderilir?

Bilindiği üzere ülkemizde farklı alanlara yönelik pek çok sınav yapılmaktadır. Bu sınavların her biri ise girecek olan kişi için stres ve heyecan yaratabilmektedir.
Sınavdan Önce Heyecan Nasıl Giderilir?

Hal böyle olunca sınavdan önce heyecan nasıl giderilir sorusu merak edilenler arasında karşımıza çıkıyor. Önemli olan bu sınavlar için heyecan yapmak elbette doğal bir durum. Ancak bu heyecan ve stres iyi bir şekilde yönetilmezse kişinin gerçek performansını sınavda gösterememesi gibi problemler yaşanabiliyor. Bu da maalesef ki düşük puanları beraberinde getiriyor. Sınav öncesi heyecanı yaşıyorsanız ya da yaşayacağınızı düşünüyorsanız bunu geçirmek ya da hafifletmek adına kullanabileceğiniz bazı yöntemler ise mevcut.

1. Sınav Başlamadan Önce Farklı Şeylere Odaklanmak

Sınav öncesi heyecanı sanıyoruz ki en çok salona girildiği anda başlıyor. Sınav başlamadan önce ortaya çıkan bu heyecan, sınava girecek olanları olumsuz şekilde etkileyebiliyor. Sınav öncesi heyecanını gidermek için uygulayabileceğiniz yöntemlerden ilki sınav başlayana kadar odağınızı farklı yere çekmek olarak karşımıza çıkıyor. Bunun için öncelikle kendinize bir renk seçerek bulunduğunuz yerdeki bu renkte olan şeyleri aramaya başlayabilirsiniz. Kısa süre sonra dikkatiniz farklı bir yere çekildiği için stresiniz azalmaya başlayacaktır.,

2. Nefes Egzersizleri Yapmak

Sınav stresini azaltmak için yapılabilecekler arasındaki seçeneklerden biri de nefes egzersizleri. Yapacağınız nefes egzersizleri, hem dikkatinizi farklı bir yöne çekecek hem de kalp ritminizi düzenlemeye yardımcı olacaktır. Buna şekilde sınav başladığında odaklanmanız çok daha kolaylaşır. En kolay nefes egzersizlerinden biri olan aşağıdaki yöntemi deneyebilirsiniz.

Önce burnunuzdan derin bir nefes alıp verdikten sonra sonraki nefesinizi yine burundan olacak şekilde 4’e kadar sayarak alın.

Nefesinizi tutmadan burnunuzdan mümkün olduğunca yavaş şekilde verin. Bu egzersizi istediğiniz kadar tekrarlayabilirsiniz.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

Öncelikle bilmeniz gerekiyor ki sınavlar için stres yaşamak oldukça normal. Bu nedenle kendinizi suçlamamanız önem taşıyor. Bunun yanı sıra sınavda etraftakilerin kaçıncı soruda olduğu gibi detaylara odaklanmamanız gerekiyor. Aynı zamanda sınavdan önce heyecan nasıl giderilir sorusunun yanıtını arıyorsanız sınav sabahı ılık bir duş almayı deneyebilirsiniz.