Sınavda Süre Kontrolü Nasıl Yapılır?

Sınavda süre kontrolü sınav stresinin de getirisiyle oldukça fazla zorlanılan bir konudur. Öğrenciler hem heyecanlarını ve streslerini bastırmak hem de sınava odaklanarak sürelerini yetirmek zorundalar.
Sınavda Süre Kontrolü Nasıl Yapılır?

Bu iki durumun vermiş olduğu stresle başa çıkamayan öğrencilerin en büyük problemlerinden biri sınavda süre kontrolü olmaktadır.

Sınav Esnasında Zamanı Verimli Kullanma Yöntemleri

Bazen bir sınava her ne kadar iyi hazırlansanız da sınav süresini yetirememe gibi problemleriniz varsa sınav için harcadığınız zamanın pek de bir anlamı kalmamaktadır. Bu yüzden başarılı bir sınavın anahtarları hem sınava iyi hazırlanmak hem de sınav süresini verimli kullanmaktır. Peki sınav süresini nasıl verimli kullanırız?

Sınava hazırlık sürecinde yapılan denemeler sınav anında zamanı verimli kullanmanızda oldukça önemli bir etkendir. Yaptığınız denemeler sonucunda hangi alanda daha çok vakit kaybettiğinizi ya da dikkatinizi neyin dağıttığını anlayabilir ve buna yönelik çözümler üretebilirsiniz.

Sizin için basit sorulardan başlayarak zor olan sorulara daha çok vaktinizin kalmasını sağlayabilirsiniz.

Hızlı okuma ve hızlı anlama sınavda süre kontrolü için önemlidir. Bunu da sınava hazırlık sürecinde kitap okuyarak kazanabilirsiniz.

Sınav esnasında sık sık saate bakmak sizin stres seviyenizi daha çok artıracağı için saate bakma sıklığınızı azaltmak için uğraşmalısınız.

Sınava hazırlık sürecinde yapabilecekleriniz arasında, süre tutarak soruları çözme yöntemi vardır. Böylece hangi alanı kaç dakikada çözdüğünüzü tespit edebilir ve bu konuda sınırlarınızı zorlayabilirsiniz.

Sınav hazırlık sürecinde olduğu gibi sınav anında da kendinize güvenmeli ve hiçbir şeyin sizden daha önemli olmadığını kavramalısınız. Sakin olursanız odaklanma gücünüzün daha kuvvetli olacağını da unutmamalısınız.

Cevapları optiğe son anda geçirmek sizin için hem zaman kaybı hem de hata sebebi olabilir. Bu yüzden cevabını kitapçıkta işaretlediğiniz soruları eş zamanlı olarak optiğe de geçirmelisiniz.

Yapamadığınız sorularla inatlaşmanın size tek getirisi motivasyon ve zaman kaybı olacaktır. Bu yüzden zorlandığınız soruları geçerek vaktinizin kalması durumunda geri dönmelisiniz.

Sınav anında odağınızın dağıldığı zamanlarda kendinize en fazla bir dakikalık mola verin. Bu odağınızı tekrar toplamanıza yardımcı olacaktır.

Yukarıda belirttiğimiz yöntemleri uygulayarak ve sınav hazırlık sürecinde kendi zaman yönetimi ipuçlarınızı da oluşturarak sınavda süre kontrolünü kolayca sağlayabilirsiniz.