Pilot Üniversiteler Uşak’ta ihtisaslaşmayı tartıştı

“Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında ihtisaslaşma alanlarında seçilen yükseköğretim kurumlarının tecrübe paylaşım toplantısı, 29 Mart tarihinde Uşak Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Pilot Üniversiteler Uşak’ta ihtisaslaşmayı tartıştı

Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programa; Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Proje Yürütme Komitesi Başkanı Tolga Balcı ve Proje Koordinatörü Cihan Cenk Çiçek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Ahmet Şimşek ve Uzman Tuğba Deniz, Zafer Kalkınma Ajansı Uşak Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Osman Köprücüoğlu, ihtisas üniversitelerinin rektör yardımcıları, koordinatörler ve akademisyenler katıldı.

Gündoğan: “Üniversitelerimiz Bölgelerinin Misyonlarını Üstleniyorlar”

Prof. Dr. Gündoğan, ihtisaslaşma alanlarında seçilen yükseköğretim kurumlarının tecrübe paylaşım toplantılarının ilkini Düzce Üniversitesi ev sahipliğinde, ikincisini ise Uşak Üniversitesi ev sahipliğinde yaptıklarını belirterek, başta Uşak Üniversitesi olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür etti. Yükseköğretim sisteminde birçok yenilikçi uygulamayı hayata geçirdiklerini ifade eden Gündoğan, Yeni YÖK olarak Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi’ne çok önem verdiklerine dikkat çekti. Bu üniversitelerin yaptığı çalışmaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yakından takip ettiğini söyleyen Prof. Dr. Gündoğan, “Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Yeni YÖK ve ilgili kurumların projeden beklentisi yüksek. Beklentileri karşılayacak uygulamalar başladı. 2016 yılında beş, 2018 yılında da beş olmak üzere on üniversite ile sürece devam ediyoruz. Bu toplantılarımızın amacı ilk beş üniversitemizin yaptığı çalışmaları görmek, sürece yeni başlamış olan üniversitelerimize tecrübeleri aktararak, varsa sorunlara çözüm bularak yol haritalarını oluşturmaktır. Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş’a nazik ev sahipliğinden dolayı tekrar teşekkür ederim. Tüm üniversitelerimize çalışmalarında başarılar dilerim.” dedi.

Rektör Savaş: “Üniversitemiz Bölgesel Kalkınmada Yol Haritası Çiziyor”

Prof. Dr. Savaş, ihtisaslaşma alanlarında seçilen yükseköğretim kurumlarının tecrübe paylaşım toplantılarının ikincisine ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını söyleyerek, eğitim-öğretimde kalite, çeşitlilik ve bölgesel kalkınmanın önemine değindi. Eskiden Türk yükseköğretim sisteminde üniversitelerin tek tip olduğunu, bu yüzden de kaynakların etkin kullanılmadığını belirten Rektör Savaş, “Maalesef eskiden üniversitelerimiz birbirine benziyordu. Kaynaklar etkin kullanılmıyor ve bilimsel çalışmalar yeterli düzeyde olmuyordu. Tüm üniversitelerin aynı misyona sahip olması gelişmeye engel oluyordu. Yeni YÖK ile bu sorunlar ortadan kalkıyor. Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi ile üniversitelerimiz, eğitim-öğretim, araştırma dışında, bulunduğu şehir ve sanayi ile iç içe olarak bölgenin kalkınmasında etkin rol oynuyor. İhtisaslaşan üniversiteler, kalkınma odaklı yol haritası çizerek şehrin kalkınma tarihini yazılmasında etkin kurumlar haline geliyorlar.” şeklinde konuştu.

“Uluslararası Rekabet ve Gelecek İçin Tasarım”

Programın ilk oturumunda Prof. Dr. Savaş, Deri, Tekstil ve Seramik (DTS) alanlarında ihtisaslaşma için yürütülen çalışmaları ve projeleri anlatarak, Türkiye’de bir ilk olan Uşak Üniversitesi Tasarım Merkezi (UTAM) hakkında bilgi verdi. DTS çalışmalarındaki gelinen aşamaları, projeleri, hedefleri ve süreç içinde edindikleri tecrübeleri paylaştı. Rektör Savaş, DTS alanlarında, uluslararası rekabet ve gelecek için tasarımın önemine dikkat çektiği konuşmasında, bölge ve ülke kalkınmasında Uşak Üniversitesi’nin, “Tasarım Merkezi” olacağının altını çizdi.

DTS Projeleri Hızla İlerliyor

DTS İhtisaslaşma Modelini anlatan Prof. Dr. Savaş, Uşak Valiliği, Uşak Belediyesi, bölge sanayicileri, Zafer Kalkınma Ajansı ve üniversite birimlerinin bu modeldeki önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Savaş, özellikle Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) yönergesindeki yaptıkları değişikliklerle çalışmalarının daha hızlı ilerlediğini söyledi. DTS alanlarında proje çağrısına çıktıklarını, değerlendirme aşamasının ardından deri alanında, “İnovatif Deri Ürünleri Tasarımı ve Prototip Geliştirme Projesi” ve “Türkiye’deki Tarımsal Atıkların Değerlendirilmesi İle Yüksek Saflıkta Formik Asit Üretim Yönteminin Geliştirilmesi ve Muhtemel Pilot Üretim Tesisisin Tasarım ve Simülasyonu” adlı projelerin, tekstil alanında “Yüksek Mukavemetli ve Hafif Aradolgulu Kumaş Kompozitler İçin En Uygun Hibrid İplik Tasarımlarının Geliştirilmesi”,  “Oturma Davranışlarının İncelenmesine Yönelik Akıllı Koltuk Kılıfı Tasarımı” ve “Düşük Maliyetli İplik Düzgünsüzlük Test Cihazı Tasarımı” projelerinin, seramik alanında ise “Seramik Kaplama Endüstrisine Yönelik Dijital Tasarım ve Prototip Geliştirme” adlı projenin desteklenmekte olduğunu belirtti.

Tasarım Kenti Uşak

İhtisaslaşmada öğrencileri de unutmadıklarını ifade eden Rektör Savaş, üniversite genelinde “Ortak Seçmeli Ders” havuzuna DTS’ye yönelik 24 ders (48 kredi-72 AKTS) eklediklerini söyledi. DTS odaklı AB projelerin hazırlanmakta olduğunu, Fen Bilimleri Enstitüsünde Disiplinlerarası “Seramik Mühendisliği ve Deri Mühendisliği Yüksek Lisans” programlarının açıldığını, Sosyal Bilimler Enstitüsünde Disiplinlerarası “Sanat ve Tasarım Yüksek Lisans” programı için çalışmalar tamamlanmakta olduğunu belirtti. Ayrıca çağın gereklerine, gelişen teknoloji ve tasarım ihtiyaçlarına göre müfredat programlarını şekillendirdiklerini söyledi. Yapılan tüm çalışmaların hedefinin, Uşak’ın 2023 yılında “Tasarım Kenti” olması için olduğunu sözlerine ekleyen Rektör Savaş, tüm katılımcıları 26 Nisan-3 Mayıs 2019 tarihleri arasında ilkini gerçekleştirecekleri “Tasarım ve Teknoloji Festivaline” davet etti.

Karakaya, “Sporcular Şehrimizde Tedavi Görecek”

Uşak Üniversitesi sunumunun ardından, Tarım ve Jeotermal alanlarında ihtisaslaşan, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin çalışmaları ve projeleri hakkında Rektör Karakaya bilgi verdi. Prof. Dr. Karakaya sunumunda, TR 71 Bölgesinde yer alan Kırşehir’in, tarım ve hayvancılık üretiminde elverişli bir coğrafyada bulunduğunu ve jeotermal kaynak potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Bölgenin iklim koşullarına uygun yem bitkilerinin üretilmesi, jeotermal kaynaklarının da özellikle sağlık sektöründe kullanımına yönelik projeler yaptıklarını dile getirdi. Rektör Karakaya, termal sera, kaba yem, ceviz odaklı kalkınma ve gelişim, jeotermal kaynaklı rehabilitasyon merkezi, geleneksel ve tamamlayıcı tıp, sporcu sağlığı araştırma uygulama ve termal rehabilitasyon merkezi projeleri hakkında bilgi verdi.

Sunumların ardından YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, üniversite rektörleri, rektör yardımcıları ve akademisyenler, Uşak Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlanan ‘Senkron’ isimli sergiyi gezerek Uşak Üniversitesi DTS Tasarım Merkezi’ni ziyaret etti ve yetkililerden bilgi aldı. Heyet daha sonra, Güzel Sanatlar Fakültesi’nde bulunan resim, seramik ve moda tasarım atölyelerini gezerek, atölye çalışmalarına katıldılar.

Program, üniversitelerin ihtisaslaşma çalışmalarındaki performans göstergelerinin değerlendirildiği toplantının ardından sona erdi.