Okuma Zevki Kazanmasındaki Engeller

Okuma zevki kazanmasındaki engeller öğrencillerin okumayı ders dışı bir faaliyet olarak da algılamasında etkilidir.
Okuma Zevki Kazanmasındaki Engeller

Okuma Zevkini Ne Engelliyor

Okuma zevki kazanmasındaki engeller öğrencilering elecekte kitaplara karşı tutumlarını belirliyor. Sadece ders amaçlı kitapla haşır neşir olan öğrencilerin kitabı sadece bu şekilde görmemesini sağlayan  zemin olması gerekiyor. Kitapların severek okunması için bu açıdan okuldaki öğretmenlerin payı çok büyük. Ayrıca genel sistemin de etkisi aşikar. Eğitim sistemi öğrencilere ezberci bir öğretimi dayattığı için,  gündelik hayatta benimsenmeyen ve öğrenme sırasında uygulanmadan öğretilen bilgiler kitaplar ve derslerden uzaklaşılmasına neden oluyor.

Ödevlerin Çok Verilmesi

Öğrencileri kitap okumaktan soğutan şeyler içindeev ödevlerinin çok verilmesi en çok etki eden maddelerden biri. Dersten sonra kendine zaman ayırmak isteyen öğrenciler, çok fazla ödevleri olduğu zaman, kitap yüzü görmek istemeyebiliyor. Çünkü kitabı sadece ödevlerle özdeşleştiriyor ve zorunlu olarak yapılması gereken bir durum olunca da istem kalmıyor.

Ailede Kitabın Kötü Gibi Tanıtılması

Okuma zevkini engelleyen etkenler içinde aile veya öğrencinin yakın çevresindeki kişilerin kitaplara olan tavrı da etkili oluyor. Çünkü özellikle erken dönemlerde etrafına uyum sağlamaya çalışan çocuklar, kitap okunmayan ve gereksiz gibi görünen çevrede olduklarında, özellikle kitap için uğraş vermeyi gerekli görmüyor. Ancak bu durum her zaman böyle de değil. Çünkü internet ya da televizyonda görülen bir tv programı ya da kişi özendirici etki de yapabiliyor.  Bu açıdan tek bir nedenin kesin kkötü etki ettiğini söylemek de zor. Öğrenci kötü bir etki altında kalsa da kendi gözlemleri düşünce ve davranışlarında değişime neden olaibliyor. Öğrencilere nasıl kitap sevdirilir denince de bunun için ödevlerin az verilmesi ve okulda sevdirici uygulamalar yapılması etkili olabiliyor.