Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Sağlıklı ve eğlenceli bir alışkanlık haline gelen kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlarda başlanılması gereken fakat her yaşta bol bol kitap,gazete,dergi okuyarak alışkanlık haline getirilebilecek bir alışkanlıktır.
Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Bazı insanlarda sevdiği, merak ettiği, öğrenmek zorunda olduğu için yemek yemek, su içmek gibi bir alışkanlık haline gelmiştir. Diş fırçalamak gibi rutin bir görev olmasını hissetmek için ebeveynler tarafından küçük yaşta okuma isteği aşılanmalıdır. Okuma alışkanlığı kazanmış bir birey            okuma alışkanlığı kazandırabilir.

Kitap Okuma Alışkanlığı Nedir?

Kişilerin okumayı öğrendikten sonra sürekli okumak istemesi ve bu eylemi zevkle yapmalarını sağlamak için kazanmaları gereken ve hayatlarını ciddi boyutlarda etkileyen bir alışkanlık ya da becerisine okuma alışkanlığı denir. Beslenmek, ısınmak, temizlenmek, diş fırçalamak, gezmek gibi kitap okumayı da bir gereksinim  olarak gören bireyler kitap okuma alışkanlığını kazanmış insanlardır.

Kitap Okuma Alışkanlığı Neden Olmalıdır?

Kişilerde kitap okuma alışkanlığı olmasının gerekliliği daha iyi bir anlam kabiliyeti, geniş bir sözcük dağarcığı, analitik düşünme yeteneği, hayal gücü evreninin genişliği gibi ihtiyaçların ya da isteklerin doğduğu zaman daha kolay göze çarpmaktadır. Kitap okumak düşünceyi besleyip geliştirir. Çok kitap okuyan insanlar diğer insanlara göre daha iyi, düzgün ve güzel konuşabilir. Okumak bir amaç veya sonuç değildir. Kitap okuma alışkanlığı kazanarak daha nitelikli bir birey haline gelinebilir.

Çocuklarda Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için bu eylemin bir zorunluluk gibi olduğu hissettirilmesi çocukların bu beceriyi edinmede rahat etmesini sağlar. Çocuklar genelde gördüklerini yapmaya eğilimli oldukları için yanlarında veya görebilecekleri şekilde kitap okunması gerekir. Çocuklara kitap okuma rutinleri, saatleri hazırlanır. Günlük diş fırçalamak gibi uyumadan önce yapılması gereken bir eylem gibi gösterilir. Ebeveyn ya da büyük kardeş olarak çocuklara kitap okunarak teşvik arttırılır. Birlikte kitap okunularak beraber iş yapma becerisi geliştirilirken aynı zamanda kitap okuma alışkanlığı kazandırılır. Bitirilen kitaplar karşılığında ödül veya benzeri durumlar çocukları hedefe daha çabuk ve istekli vardırır. Evin veya çocuğun odasında okumaya teşvik edecek materyaller bulundurmak da sürekli kitap okumayı hatırlattığı için alışkanlığın kazanılmasını sağlar.