Öğretmenlerde Tükenmişlik Sendromu

Günümüzde atanan öğretmenler de atamayanlar da bir şekilde dertliler. Tükenmişlik sendorumu öğretmenleri nasıl etkiliyor?
Öğretmenlerde Tükenmişlik Sendromu

Sürekli maaşlarının yetersiz olduğundan şikayet eden öğretmenler, bir okula atamayan öğretmenlerde tükenmişlik sendromu son dönemde konuşulmaya başladı. Özellikle çalışan öğretmenin öğrencilerle baş edememe, stresli çalışma ortamlarında çalışmak zorunda kalma durumları tükenmişlik sendromuna zemin hazırladı. Peki bu sendromdan kurtulmak mümkün mü?

Sorunun cevabı aslında çok basit. Atamayan öğretmenlerin yerinde olduğunuzu düşünmek ve hayatınızdan memnun olmayı öğrenmek olacaktır.

Öğretmenlerin Tükenmişlik Sendromunu Yenmeleri Mümkün

Öğrencilerle eğlenmek ve keyifli vakit geçirmek sizi dinlemelerine yardımcı olacaktır. Öğrenciler ilginç olan öğretmenleri dinler ve derslere daha kolay uyum sağlar. Bu durum sağlığınıza dikkat etmenizi sağlayarak daha verimli bir şekilde çalışmanızı kolaylaştırır.

Ülkemizdeki şartlarda çalışanlardan çok daha iyi maaş aldığınızı unutmayın. En azından bazen evde devam etseniz de uzun çalışma saatleri sürecinde çalışmanıza gerek kalmadan ortalamadan iyi bir gelire sahip olduğunuzun farkına varın.

Çocukları inceleyin ve yardıma ihtiyacı olduğunu düşündüğünüze sihirli dokunuşlar yapın. Bu size asıl görevinizi hatırlatır ve öğretimin dışına çıkarak eğitim konusunda da yardımcı olmanıza sağlar. Öğretmenlerin stresten kurtulmaları için en önemli felsefeleri, çocuklarla savaşmamaktır. Ne kadar aksi ve ters olursanız çocuklar da sizi o kadar zorlayacaktır.

Kişisel Gelişim Önemli

Kişisel gelişim konusunda girişken olan öğretmenler öğrencilerle daha kolay iletişim kuruyor ve stresin çoğundan kurtuluyor. Akıl ve ruh sağlığınızda içinden çıkamadığınız durumlar yaşıyorsanız bir terapistten destek alabilirsiniz. Bu şekilde daha kolay iletişim kurabilir, sorunlarınızla baş etmede başarılı olabilirsiniz.

İlginç bir kitap okuyarak öğrencilerinize bu kitaptan bahsedebilirsiniz. Ders dışında eğlenceli ve farklı şeyler yapmak, bir süre mola vermek her iki açıdan size yardımcı olacaktır.