Öğretmen alımlarında AGS dönemi başlıyor

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen alımları ile alakalı önemli bir değişiklik olan AGS ile alakalı önemli açıklamalar yaptı.
Öğretmen alımlarında AGS dönemi başlıyor

2025 yılından itibaren öğretmen adayları için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yerine Akademi Giriş Sınavı (AGS) uygulanacak. İlk kez 13 Temmuz 2025 tarihinde yapılması planlanan AGS, adayların Milli Eğitim Akademisi’ne kabul edilmelerinde belirleyici olacak. Eğitim süreçlerini tamamlayan adaylar, öğretmen olarak istihdam edilecek.

AGS VE ÖABT İLE YENİ DEĞERLENDİRME SİSTEMİ

AGS, 2025’te iki oturum halinde düzenlenecek. İlk oturum olan Akademi Giriş Sınavı (AGS), genel yetenek ve genel kültür alanlarını kapsayacak. Adaylara, sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitimin temelleri ve Türk milli eğitim sistemi ile ilgili mevzuat konularında toplam 80 soru yöneltilecek.

İkinci oturum olan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ise alan bilgisine yönelik 50 sorudan oluşacak. Adayların başarı puanları, AGS ve ÖABT’den alınan sonuçların yüzde 50’sinin birleştirilmesiyle hesaplanacak. Yabancı dil öğretmenliği adayları için ise AGS ve Yabancı Dil Sınavı (YDS veya e-YDS) sonuçlarının yüzde 50’si dikkate alınarak MEB-AGS puanı oluşturulacak.

MİLLİ EĞİTİM AKADEMİSİ VE YENİ SİSTEM

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, AGS’nin KPSS’den farklı bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Tekin, sınav içeriklerinde Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanan programların yer alacağını vurgulayarak, “AGS sonuçlarına göre öğretmen adaylarımızı Milli Eğitim Akademisi’ne kabul edeceğiz. Akademi’deki eğitimlerini başarıyla tamamlayanlar, öğretmen olarak görevlerine başlayacaklar” dedi.

Yeni sistem, öğretmenlik mesleğine giriş süreçlerinde daha fazla uzmanlık ve hazırlık dönemi sunmayı hedefliyor. ÖSYM’nin sınava ilişkin detaylı açıklamalar yapması beklenirken, öğretmen adayları bu yenilikle birlikte meslek hayatlarına daha güçlü bir başlangıç yapmayı umut ediyor.