Öğrenciler Tercihte Puan Değil Sıralamayı Ölçü Almalı

Değişen sınav ve yerleştirme sisteminden sonra sınav sonucunuzdaki sıralamalar üniversitelere yerleşebilmek için oldukça önemli bir hal almıştır. Bu nedenle dikkat edilecek ölçü alınan puan değil sıralama olmalıdır.
Öğrenciler Tercihte Puan Değil Sıralamayı Ölçü Almalı

Günümüzde güzel bir işe sahip olmanın başlıca şartı üniversite mezunu olmaktır. Hatta bazı meslekler için üniversite mezunu olmanız bile yeterli olmayacaktır. Bu nedenle kendinizi geliştirmeniz ve yapacağınız meslek için gerekli donanımlara sahip olmanız oldukça önemli olacaktır. Tabii ki bunun için öncelikle üniversiteye girmeniz gerekecektir.

Doğru Tercih Nasıl Yapılmalı?

Sınav stresinin sona ermesi ve sonuçların açıklanmasından sonra tercih maratonu başlamaktadır. Öğrencilerin üniversiteye yerleşebilmeleri için tercihlerin doğru yapılması gerekecektir. Aksi taktirde ne kadar iyi bir sıralamaya sahip olursanız olun bir işe yaramayacaktır. Öncelikle tercih işleminde yanlış yapmamak için bu işten anlayan kişilerden destek almanız oldukça sağlıklı olacaktır. Bu şekilde sizleri öğrencisi olmak istediğiniz bölümde en iyi üniversitelere yerleşebilmeniz sağlanacaktır, tabii eğer sıralamanız tutuyorsa.

Sıralama Neye Göre Oluşur?

Sınav sonucunda almış olduğunuz puan ve diğer kriterlerle birlikte sizin sınava girenler arasındaki sıralamanız belli olmaktadır. Bu sıralamalar üniversitelerin öğrencilerini seçerken dikkat ettikleri kriterleri belirlemektedir. Değişen sınav sistemiyle birlikte bütün üniversiteler sıralamaları kriter olarak kabul etmekte ve öğrencilerin seçiminde bu sıralama dikkate alınmaktadır.

Tercihler yapılmadan önce kendi sıralamanızı üniversitenin geçmiş yıllarda hangi sıralamadaki öğrencileri kabul ettiğine göre kıyaslamanız gerekmektedir. Yaptığınız bu karşılaştırma sonucunda sıralamanızın tuttuğu bölüm ve üniversitelere başvurabileceksiniz. Bu sıralamalar diğer yıllara göre çok fazla değişmemekle birlikte sınavın kolay olması ve sıralamaların yüksek olması ya da sıralaması yüksek olan öğrenciler sizinle aynı bölüme başvurmaları gibi nedenlerle sıralamalar artabilmektedir. Bu nedenle bu işi bilen kişilerden destek almak oldukça önemlidir.