Meslek Seçerken Nelere Dikkat Etmeli

Ülkemizde meslek seçimi genellikle yanlış kriterlere göre yapılmaktadır.
Meslek Seçerken Nelere Dikkat Etmeli

Puanım yüksek geldi o zaman en iyisini okumalıyım ya da bir yere yerleşeyim yeter gibi baştan savma anlayışlar başarısız ve mutsuz bir mesleğe yönlendirecektir. Bu yüzden yapılması gereken meslekleri araştırmak ve kendinizi tanımaktır. Siz hangi mesleği severek ve başarı ile icra edebilirsiniz?

Yapılan Yanlışlıklar

Meslek seçiminde genelde baba mesleği seçimine rastlanır. Sebebi duygusal falan değildir, bilinen tanınan meslek odur ve risk alınmaz. Puan yüksekse tıp ya da hukuk okunur ki para ve itibar aynı anda kazanılsın ancak mutluluk kaybedilecektir. Bazen de x kişisi bile şunu okuyor, benim puanım daha iyi anlayışı ile amaçsız bir rekabet yaşanır. Tüm bunlar çevre baskısı, toplum ne der psikolojisi ve en iyisini yapma baskısından kaynaklanır. Hepsini geride bırakın ve siz ne istediğinize karar verin. Unutmayın ki mesleğinizde en iyi olursanız para ve itibar sizi zaten bulacaktır.

Meslek Seçiminin Etkileri

Meslek seçimi yapmak bugünü değil, bundan sonraki tüm hayatınızı etkiler. Gelecekteki koşullarınız, aile kurmanız, sosyal çevreniz, yaşadığınız kent ve hatta muhit, gelir düzeyiniz gibi daha pek çok kriteri belirleyen aslında meslektir.

Tüm bunlar sizin bireysel mutluluğunuzu derinden etkileyecektir. Yani çalışma hayatı ile özel hayat aslında birbirine bağlıdır. Bu yüzden doğru meslek seçimi tüm hayatınızı şekillendirir. Sevmediğiniz mesleği yapmak sizi başarısızlıklara ve sosyal ezikliğe sürükler. Sonradan meslek değiştirme fırsatını kimse size altın tepside sunmaz ve cesaret göstermeniz de zorlaşır.

Bu yüzden meslek seçimi çevre baskısı, aile baskısı, akışa bırakma, yanlış yönlendirmeler, psikolojideki değişimler, özentilik ya da kıskançlık gibi geçici faktörlere göre yapılmamalıdır. İlgi alanları ve hayattan beklentiler ön plana çıkarılmalıdır.