MEB son dakika duyurdu! 26 ilde pilot uygulamaya geçiliyor ilkokul ortaokul lise eğitim SİL BAŞTAN değişiyor

Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir sistem değişikliği için düğmeye bastı 26 ilde pilot uygulama başladı. Öğrenciler, veliler, öğretmenler dikkat yeni dönem başlıyor!
MEB son dakika duyurdu! 26 ilde pilot uygulamaya geçiliyor ilkokul ortaokul lise eğitim SİL BAŞTAN değişiyor

MEB son dakika duyurdu! 26 ilde pilot uygulamaya geçiliyor ilkokul ortaokul lise eğitim SİL BAŞTAN değişiyor - Türkiye'de eğitim sistemi için yeni kararlar açıklanmaya devam ederken bu kararlardan biri daha uygulamaya alındı.

Yeni kurulan hükümette Milli Eğitim Bakanlığı koltuğunu Mahmut Özer'den devralarak görevine başlayan Yusuf Tekin pek çok ses getiren karara imza atmıştı. Bakan Tekin'in özellikle de açık liseye geçiş, sınıf geçme ve sınıf tekrarı kararları büyük yankı uyandırmış öğrenciler kadar veliler tarafından da tepkiye karşılanmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yeni bir karar daha uygulamaya alındı...

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NDAN YABANCI DİL KARARI! ÇOKLU YABANCI DİL EĞİTİM MODELİNE GEÇİŞ YAPILIYOR...

Milli Eğitim Bakanlığı’nca uygulamaya konulan ‘Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli’nin pilot uygulaması, 26 ildeki 32 okulda, 2 bin 999 beşinci sınıf öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilecek. Pilot uygulamadan elde edilen veriler üzerinden yapılan analizler ile sistemin ülkemizde kalıcı olup olmayacağına karar verilecek.

ingihizce.jpg

Gazi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Balçıkanlı yeni sistemi değerlendirerek “MEB, Türkçe’yi güçlendirme çalışmalarıyla güzel adımlar atıyor. Çocukların dil öğreniminde en yoğun programa maruz kalmaları gereken dönem 11-12 yaşları, yani ortaokulun başı olarak işaret ederiz. Bu noktada pilot uygulamanın başlatıldığı yaş grubunu olumlu buluyorum. Bir dili anlıyorsanız, o dili az da olsa konuşabilmeniz beklenir. ‘Anlıyorum ama konuşamıyorum ’un altında, anladığını zannetme yanılgısı var. Biz kullanım alanları açısından İngilizce ’ye çok uzak ve yabancıyız" diyerek pilot uygulama sayesinde nitelikli İngilizce öğrenmenin önünün açılacağını ifade etti.

OKULDAN MEZUN OLAN ÖĞRENCİLER İNGİLİZCE KONUŞABİLECEK Mİ?

Sistemin ana amacı okuldan mezun olan öğrencilerin mezun oldukları sınıfa uygun olarak İngilizce konuşabilmesini sağlamak olarak açıklandı. Türkiye'de ne yazık ki okullarda verilen yabancı dil eğitimine rağmen konuşma oranının son derece düşük olması eleştirilere neden oluyordu. 2023 EF English Proficiency Index (İngilizce Yeterlilik Endeksi) raporuna göre; 113 ülke arasında Lübnan’ın bir sıra arkasında 66’ncı olarak yer aldığı için eleştirilmiş, Bakan Tekin sorunu çözeceklerini ifade etmişti.