Liselere Geçiş Sınavı

TEOG sınavının kaldırılması ile birlikte liselere geçiş sistemi de değişiklik gösterdi.
Liselere Geçiş Sınavı

Sınavsız denilen sistemde artık yalnızca isteyen öğrenciler sınava girerken, diğer öğrenciler ise adrese dayalı olarak yerleşecek.

Merkezi Sınava Girecek Öğrenciler

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni sisteme göre, yalnızca nitelikli okullara gitmek isteyen öğrenciler merkezi sınava girecek. Yürürlüğe giren yönetmeliğe göre MEB tarafından belirlenen fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına yerleşmek isteyen öğrenciler merkezi sınava girecek. Seçilen nitelikli okullar ülkedeki tüm okulların yüzde onunu oluşturacak. Bu öğrenciler için tek aşamalı bir sınav uygulanacak. Nitelikli okullarda her sınıfta 30 öğrenci eğitim görecek ve sayı 40'a kadar çıkabilecek.

Yetenek sınavı ile öğrenci alan okullar ise yetenek sınav puanı ve okul başarı puanını değerlendirerek öğrenci alacaklar.

Adrese Dayalı Yerleştirme

Adrese dayalı olarak yerleşecek öğrenciler içinse çember sistemi uygulanacak. Yani öğrenciler tercih yaparken evine en yakın 3 okulun olduğu bir çember ve sonraki yakın olan 3 okulun olduğu bir çember cizilecek. Bu iki çember içindeki 6 okul öğrenciler tercih yaparken seçilebilir olacak. Ancak öğrencilerin 5 tercih hakkı olacak. Her iki çember içinde de farklı okul türleri sunulacak. Böylece öğrencileri gitmek istedikleri okul türünü seçebilecek. Yani yeni sistemde eğitim bölgesi baz alınarak mahalli yerleştirme yapılacak.