Kurtuluşun 100. Yılında Uşak uluslararası bir turnuvaya ev sahipliği yaptı

Uşak’ın Kurtuluşunun 100. Yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen; Uluslararası katılımlı "Türkiye Rubik Küp Turnuvası" Uşak'ta gerçekleşti.
Kurtuluşun 100. Yılında Uşak uluslararası bir turnuvaya ev sahipliği yaptı

Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, Kurtuluşun 100. Yılı etkinlikleri kapsamında İskender Pala İl Halk Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen 'Open 2022 Rubik Küp Turnuvası' yerli ve yabancı katılımcılardan büyük ilgi gördü.

Katılımcılar 3x3, 2x2, 4x4, 5x5, 6x6, 3x3 tek el, 3x3 gözü kapalı, 3x3 en az hamle, square-1, skewb, ve pyraminx volmak üzere 10 kategoride yarıştı. Rubik Küp Turnuvasında yarışmacılar iki gün boyunca ter döktü.

Uşak Türkiye'de 7 il içinde yer aldı

Dünya Küp Derneği (World Cube Association) Türkiye Delegesi ve organizatörü İskender Aznavur yaptığı açıklamada, 2013 yılından bu yana yarışmalar düzenlediklerini söyledi.

Türkiye'de Uşak'ın ev sahipliği yaptığı yarışmadan çok memnun kaldıklarını belirten İskender Aznavur turnuva hakkında şu bilgileri verdi:

"Türkiye'nin çeşitli illerinde yaptığımız bu yarışmalar bittikten sonra skorlar, on-line olarak Dünya Küp Derneğinin veri tabanına gönderiliyor. Böylece herkesin görebileceği şekilde sıralama sunuluyor. Türkiye'deki yarışmaya çevre ülkelerden de katılım oluyor. Dünya sıralamasında Türkiye olarak, ilk 100'e girdiğimiz iki kategori var. Bunlardan biri '2x2' kategorisinde dünya 20'ncisi olan, bir de 'square one' kategorisinde bir arkadaşımız yer alıyor. Bu iki kategoride Türkiye olarak dünyada iyi bir sıradayız. Şu anda Avrupa'da dereceler yakalamaya çalışıyoruz. Umudumuz ilerleyen senelerde daha iyi olması."

Uşak bu turnuvada; Rusya, Kıbrıs, Azerbaycan, Türkmenistan, Yunanistan, Kırgızistan gibi ülkelerden gelen yarışmacılara ev sahipliği yaptı. Türkiye'den İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Isparta, Eskişehir, Kayseri, Kırıkkale, Muğla illerinden şampiyonların ağırlandığı, toplamda 30 yarışmacının katıldığı Rubik Küp'e turnuvasında Uşak; Dünya Küp Derneği ile yapılan organizasyonlarda Türkiye'de 7 il içinde yer aldı.

Uşaklı yarışmacılar ilk sıraları paylaştı

Turnuvada Uşaklı öğrencilerinden; Ela Akar 2x2x2 Cube finalinde 1.'liği, 3X3x3 Cube tek el finalinde 2.'liği, alırken, 4x4x4 Cube finalinde Ela Akar 2.'liği, Melih Kayra Kadıoğlu 3. lüğü, Skewb finalinde Celal Yılmaz 1.'liği, Melih Kayra Kadıoğlu 2.'liği ve 3x3x3 Gözü kapalı küp çözümünde Rus vatandaşı Karolina Podryadchikova ile Uşaklı Melih Kayra Kadıoğlu berabere kaldı.

Şahin; “Uşak’ı uluslararası alanda tanıtmış olduk”

Kurtuluşun 100. Yılında Rubik Küp Turnuvası nedeniyle yurt içi ve yurt dışından gelen misafirlere ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin turnuvanın gerçekleştirildiği salonda misafirleri ziyaret etti. Etkinlikte hakemlik de yapan İl Müdürü Şahin, Uşak'ta düzenlenen rubik küp turnuvası hakkında şunları söyledi: "İlimizden de katılımların gerçekleştiği ve iki gün boyunca heyecanın hiç eksik olmadığı turnuvada gençlerimizle birlikte olmak çok güzeldi. Öte yandan turnuva için ilimize gelen misafirlerimize Uşak'a ait değerleri tanıma fırsatı sunuldu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü organizasyonunda Arkeoloji müzesi gezildi, Uşak Belediyesinin sponsorluğunda yerli ve yabancı katılımcılar, Ulubey Kanyonunu ve Cam Terası gezdiler. Uşak'ın meşhur döndürme böreğinin ikram edildiği turnuvada tüm katılımcılar düzenlenen akşam yemeğinde bir araya geldiler. Turnuvanın gerçekleşmesinde emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum."

Kurtuluşun 100. Yılında Rubik Küp Turnuvası sonunda tüm katılımcılara Uşak tarhanası, ilimizi tanıtan broşür, kitapçık ve çeşitli hediyeler verildi.

RUBİK KÜP NEDİR?

Rubik Küp, her yaştan bireylerin zevk alabileceği bir bilmecedir. Dünyanın en çok satan oyuncaklarından biri olarak kabul edilir. Bilişsel gelişim odaklı olan Rubik Küpünü tanımlayan matematiksel ve entelektüel zorluk, hem öğrenciler hem de yetişkinler için farklı bir alandır.

Yarışmacılar Rubik Küpünü çözmenin çeşitli yollarını öğrenmek için araştırmalar ve denemeler yapar. Çözebileceği en hızlı yöntemi bulur. Çeşitli çözüm yöntemlerini tanımladıktan ve uyguladıktan sonra, Rubik Küpünü her yöntemle çözer. Her yöntemin sayısız denemesinde kendini zamanladıktan ve ortalama çözüm sürelerini hesapladıktan sonra, en hızlı Rubik Küp çözüm yöntemini uygular.

(SALİH KILINÇ / HABER)