KPSS Lisans Sınavı Nedir, Nasıl Yapılır? Kaç Soru Çıkar?

KPSS lisans sınavının anlamı, yapılma şekli ve sınavda çıkan soru sayısı kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapacak olan adayları ilgilendirmektedir.
KPSS Lisans Sınavı Nedir, Nasıl Yapılır? Kaç Soru Çıkar?

Kamu Personeli Seçme Sınavı olarak adlandırılan KPSS lisans sınavı ÖSYM tarafından yapılmakta ve mesleki grupların kadro atamaları için önem taşımaktadır.

KPSS Lisans Sınavı Ne İşe Yarar?

KPSS lisans sınavının amacı adaylara devlet kurumlarında açıktan alım hakkından yararlanabilmeleri için gereken puanı sağlar. Bu sayede lisanstan mezun olanlar, devlet kurum ve kuruluşlarında iş imkanı elde eder.

KPSS Lisans Sınavı İçeriği Nedir?

KPSS lisans sınavının içeriğinin ne olduğu ezberden ziyade mantık çerçevesine oturtulmuştur. Sözel ve sayısal mantık sorularından oluşan sınavda soru dağılımları şu şekildedir:

  • Matematik: 30 Soru ( Sözel Mantık: 4 Soru )
  • Türkçe: 30 Soru ( Sayısal Mantık: 4 - 6 Soru )
  • Tarih: 27 Soru
  • Coğrafya: 18 Soru
  • Güncel Bilgiler: 6 Soru
  • Vatandaşlık: 9 Soru

KPSS Lisans Sınavı Kaç Sorudan Oluşur?

KPSS lisans sınavında çıkan soru sayısı totalde 120 olmakla beraber verilen sınav süresi 130 dakika olmaktadır. KPSS lisans sınavı soru dağılımı, 60 genel yetenek ve 60 genel kültür olmak üzere ayrılmıştır. Adayların yaptığı her yanlış ise 1 doğruyu götürmektedir.

KPSS Lisans Sınavı Kimler İçindir?

KPSS lisans sınavına girebilecek kişiler için aranan şartlar arasında mezun olma aranmamaktadır. Yükseköğretim kurumlarının lisans programından mezun olanlar sınava girebileceği gibi 3. ve 4. sınıfı okuyan adayların da giriş hakkı bulunmaktadır. Sınavdan sonra tercih işlemleri gerçekleştirileceği zaman ise adayların mezun olması gerekmektedir.

KPSS Lisans Sınavı Ne Zaman Yapılır?

KPSS lisans sınavına girilme zamanı lisans için her yıl olmaktadır. Ortaöğretim ve ön lisans programları için her iki yılda bir sınav gerçekleştirilir. Adaylar sınava istedikleri kadar başvuru yapabilmekle beraber sınav puanları, iki yıl boyunca geçerli olmaktadır.

KPSS Lisans Sınavı Başvurusu Nasıl Yapılır?

KPSS lisans sınavı başvurusu yapmanın yolu ÖSYM Aday İşlemleri sistemi üzerindendir. Adayların son 50 ay içerisinde çekilmiş fotoğrafları sisteme yüklenmiş olmalıdır. Her yıl belirlenen KPSS lisans sınavı tarihleri çerçevesinde başvurular alınmaktadır. Başvuru yapıldıktan sonra belirli miktardaki sınav ücretinin bankaya yatırılmış olması gerekir.