Japonların eğitim sistemini farklı kılan 8 neden

Japonların eğitim sistemi dünyanın diğer ülkelerde ki eğitim sistemlerinden oldukça farklılık gösteriyor. Japonların eğitim sistemini diğer dünya ülkelerinde farklı kılan sebepler
Japonların eğitim sistemini farklı kılan 8 neden

1. Japonya’da okullarda on yaşına gelinceye kadar öğrencilere sınav uygulaması yapılmamaktadır. Okullarda sınava yönelik yapılan işlem bir takım küçük testler olmaktadır. Çünkü Japonya’da on yaşına kadar çocukların bilgileri ölçülmek yerine karakterlerinin ve kişiliklerinin oturması adına çalışmalar yapılmaktadır. Yani matematik dersinden yüksek almaktansa insanlara saygılı olmak ve doğayı sevmek gibi kavramlar öğretilmektedir

2. Pek çok yerde eğitim ve öğretim dönemi Eylül ya da Ekim aylarında başlarken Japonya’da bu dönem nisan ayında başlamaktadır. Yani öğrenciler çiçekler açarken okula başlarlar. Japonya’daki öğrenciler yazın altı haftalık olmak üzere kışın da tatile çıkmaktadır.

3. Japonya’da öğrenciler sürekli temizlik yapmaktadırlar. Öğrenciler kullandıkları sınıf, tuvalet ve kantin gibi bölgeleri üç bölümü yaparak sürekli sıra ile temizlemektedir.

4. Japonya’da öğrencilerin beslenmesine oldukça önem verilmektedir. Öğrenciler dengeli ve sağlıklı beslenmeleri adına takip edilmektedir. Öğrenciler öğle arasına girdi yemek yiyecekleri zaman öğrencilere hazırlanmış olan menüdeki yemekleri yiyorlar. Bu yemekler bir gün için sabit olup Her öğrenci o gün o yemeği yemekte ederim. Bu yemekler ise sağlıklı yemekler olup bu konuda işin uzmanı olan kişiler tarafından yapılmaktadır.

5. Japonya’da okul sonrası atölye eğitimi yapılmaktadır. Öğrenciler ders bittikten sonra özel çalışma atölyelerinde giderek buradaki eğitimlere katılırlar. Bu eğitimler okul bittikten sonra genellikle akşam saatlerinde yapılmaktadır. Japonya’da okullar yaklaşık 8 saat sürerken bu saatin dışında tatiller de ve hafta sonlarında da eğitim almaktadırlar.

6. Öğrenciler okullarda sadece bilim ile alakalı dersler görmüyorlar. Bu dersler dışında Japonların kendine ait olan yazı sanatları ve şiirleri ile alakalı derslerde bulunmaktadır. Bu dersleri alarak Japonlar hem kültürlerine bağlı kalarak bir yandan da eski kültürlerini yaşatmaya çalışıyorlar.

7. Japonya’da öğrenciler okula üniforma ile gitmektedirler. Bazı okulların okul kıyafetleri farklı olsa da bu durum istisnai olarak görülmektedir. Genel olarak bütün Japonya’daki okul üniformaları birbirine benzemektedir. Bütün üniformaların aynı olması öğrenciler arasındaki farklı hissetme durumunu ortadan kaldırmak içindir.

8. Lisenin sonuna gelindiğinde Japon öğrenciler için bir sınav yapılmaktadır. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler üniversite seçimi yapar. Her üniversitenin belirlemiş olduğu bir puan vardır ve öğrenciler bu puanın altında kaldıklarında üniversiteye gidemezler.