İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) sınav başvurusu nasıl yapılır?.

Merakla beklenen İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık sınav koşulları ÖSYM tarafından açıklandı. Kurum 25 Ekim’de başvuruların başladığını duyurdu. İSG sınav başvuru ekranını ise erişime açtı.
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) sınav başvurusu nasıl yapılır?.
14 Aralık 2019 tarihinde yapılacak olan 2019-İSG 2. Dönem başvuruları 25 Ekim 2019 – 06 Kasım 2019 tarihlerinde yapılacak.

 

Adaylar elektronik ortamda ÖSYM başvuru merkezi aracılığıyla başvuru yapabilecekleri gibi bireysel olarak da saat 10:00’da ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden de başvuru yapabilirler.
Sınavla ilgili ayrıntılı bilgileri 2019-İSG kılavuzundan öğrenebilecek olan adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.
İş güvenliği nedir?

 

İşin yapılması sırasında işyerindeki fiziki çevre şartları sebebiyle işçilerin maruz kaldıkları sağlık sorunları ve mesleki risklerin ortadan kaldırılması veya azaltılması ile ilgilenen bilim dalıdır. İşçileri iş kazaları ve meslek hastalıklarından korumaya yönelik önlemleri almak ve onları bu konuda bilgilendirmek, İş Sağlığı ve Güvenliğinin temelini oluşturmaktadır.
1. İşyerlerinde işin yürütülmesi ile ilgili olarak oluşan tehlikelerden, sağlığa zarar verebilecek şartlardan korunmak ve daha insanî bir iş ortamı meydana getirmek için yapılan metotlu çalışmalar.
2. Genel anlamda, hem çalışanları korumayı (İş Güvenliği), hem de bütün işletmenin ve üretimin güvenliğini, yani etraftakilerin ve çevrenin korunmasını esas alan tedbirlerin bütünüdür.
3. İşyerinde çalışan işçilerin sağlığını ve iş güvenliğini sağlamayı, bir başka ifadeyle, işyerinde doğabilecek, iş kazası ve meslek hastalıkları gibi her türlü riske karşı gerekli tedbirleri almayı, bu husustaki şartları yerine getirmeyi, bu hedefleri yerine getirmeye yardımcı olabilecek araç-gereçlerin noksansız bulundurulmasını öngören, genelde bunların uygulanmasından işverenin sorumlu tutulduğu ve/fakat işçilerin de, öngörülen tedbirlerle ilgi olarak usul ve şartlara uymalarını isteyen bir kavramdır.

 

İş Sağlığı ve İş Güvenliğinin İlgi Alanları
1. İş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenin yükümlülükleri
2. İş sağlığı ve güvenliği konusunda işçilerin yükümlülükleri
3. İş sağlığı ve güvenliği konusunda devletin yükümlülükleri
4. İş sağlığı ve güvenliği kurulları
5. İşyeri sağlık birimleri ve işyeri hekimliği
6. Çalışma hayatında çocuk işçilerin korunması
7. Çalışma hayatında kadın işçilerin korunması

 

İşçi Sağlığını, Olumsuz Yönde Etkileyen Bazı Faktörler Şunlardır:
1. Gereğinden fazla sıcak ve nemli ortamlarda veya kirli havada çalışmak.
2. Yetersiz ışıklandırma.
3. Fazla gürültü.
4. Bedeni, gözü ve(ya) kulağı yoğun olarak yoran işler.
5. Çalışma tempoları.
6. Ara verme imkanlarının az olması.
7. Gece işi veya vardiya işler.
8. Ağır çalışma şartları.
9. İşyeri atmosferinin kötü olması ve iş stresine sebebiyet verebilecek bütün olumsuz etkenler.

Ülkemizde geçmişte işçi sağlığı ve iş güvenliği olarak bilinen bu kavram 2012 yılında yayımlanan 6331 sayılı konun ile beraber iş sağlığı ve güvenliği olarak tanımlanıp İSG olarak kısaltılmıştır.