İlköğretime giden çocuk ne kadar para yardımı alır? ŞEY Nedir?

Ülkemizde maddi imkanları yeterli olmayan ailelerin çocuklarını okula göndermeleri koşulunda para yardımı yapılmaktadır. Bu sistemin adına Şartlı Eğitim Yardımı, kısaca ŞEY denmektedir.
İlköğretime giden çocuk ne kadar para yardımı alır? ŞEY Nedir?

Bu yardım kapsamında kız ve erkek çocuklara farklı oranlarda ödeme sistemi mevcuttur. Peki ilköğretime giden çocuğu olanlar ne kadar para yardımı alabilir? Bu yazımızda Şartlı Eğitim Yardımı hakkında detaylı bilgiler hazırladık. Şartlı Eğitim Yardımı hizmetinden yararlanan aile oranı ülkemizde en yoksul yüzde altılık kesindedir. Bu yardım sisteminde aileler çocuklarını okula göndermek şartıyla çocukları için devletten maddi konuda destek almaktadır. ŞEY kapsamında yapılan yardımlar Ziraat Bankası veya PTT aracılığı ile doğrudan anne adına açılan bir hesaba yapılmaktadır. Bu yardım kapsamında kız çocuklarına yapılan yardım erkek çocuklarına yapılan maddi yardımdan biraz daha yüksektir.

Aileler başvuru yapmak için yalnızca T.C nüfus cüzdanı veya T.C kimlik kartı yeterlidir. Başvuruyu ailede bulunan 18 yaş üstündeki bireyler yapabilmektedir. Şartlı Eğitim Yardımı kapsamında yapılan maddi destek, ailedeki her çocuk için 9 ay boyunca devam eder ve iki aylık periyotlar ile toplu olarak ödeme yapılır.

Şartlı Eğitim Yardımı Aylık Ödemeleri

• İlköğretime devam eden erkek öğrenci için aylık 35 TL
• İlköğretime devam eden kız öğrenci için aylık 40 TL
• Ortaöğretime devam eden erkek öğrenci için aylık 50 TL
• Ortaöğretime devam eden kız öğrenci için aylık 60 TL

Etki değerlendirme çalışmalarına göre, Şartlı Eğitim Yardımı kapsamında yer alan öğrencilerin okula düzenli devam etme oranı yüzde elli oranında artmıştır. Bu yardım uygulaması sayesinde özellikle kız çocuklarının okula gitme oranlarında arttığı da değerlendirme çalışmaları sonucunda elde edilmiştir. Şartlı Eğitim Yardımı lise mezuniyeti meslek edinmeye ve üniversite öğrenimine devam etmeye katkı sağlıyor. Aynı zamanda yoksulluk zincirinin kırılmasında da Şartlı Eğitim Yardımı büyük role sahiptir.

2003 yılından beri devam eden Şartlı Eğitim Yardımı Eylül 2019 tarihinde 325.415 örencinin okula gitmesine olanak sağladı. Bunun yanında öğrencinin ailerlerin hesaplarına toplamda 16.270.750 Avroluk bir ödeme yapıldı.