Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı nedir ve nasıl yapılır?

24 Ekim 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak 7188 sayılı kanun hükmü ile Adalet Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 2019 Yargı Reformu’nun ilk paketinde hukuk mesleği olarak tanımlanan mesleklere giriş koşulları hakkında yenilikler yer aldı. En çok konuşulanlardan bir tanesi de HUKUK MESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVI oldu.
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı nedir ve nasıl yapılır?
Hukuk meslekleri nelerdir?

Noterlik Mesleği, Avukatlık Mesleği, Adli Yargı Hakimliği ve Savcılık, İdari Yargı Hakimliği

Hukuk mesleklerine giriş sınavı, Hukuk mesleklerine girmek isteyen adaylardan, 7188 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 24 Ekim 2019 tarihinden sonra üniversitelerin Hukuk Fakültelerine kayıt yaptıracak adayları kapsayacak. Yani 24 Ekim 2019 tarihinden önceki mezunlar hakkında Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavından başarılı olmak koşulu uygulanmaksızın Hukuk Mesleklerine giriş aşamalarına başvuruda bulunma imkanı tanınacaktır.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Ne zaman?

2020 yılında üniversiteye girecek olan adayların mezuniyet dönemlerini müteakiben ilk Hukuk mesleklerine giriş sınavı uygulaması gerçekleşecektir.

Sınav konuları nelerdir? Sınavı kimler yapacak?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, ÖSYM tarafından test usulünde gerçekleştirilecek. Yazılı sınav en az 100 sorudan teşekkül edecek ve yılda en az bir defa uygulanacak.

 

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı
Kamu Hukuku Alanı
Anayasa Hukuku dersi, Anayasa Yargısı dersi, İdare Hukuku dersi, Ceza Hukuku dersi, İcra ve İflas Hukuku dersi, Vergi Hukuku

Özel Hukuk Alanı

Medeni Hukuk dersi, Borçlar Hukuku dersi, Ticaret Hukuku dersi, İş Hukuku dersi

Usul Hukuku Alanı

İdari Yargılama Usul Hukuku dersi, Medeni Usul Hukuku dersi, Ceza Usul Hukuku dersi, Vergi Usul Hukuku dersi

Diğer Alanlar

Avukatlık Hukuku dersi, Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi dersi, Türk Hukuk Tarihi dersi

Yukarıdaki sorulardan en az 100 sorudan 70 puan almayı başaranlar başarılı sayılacak ve hukuk mesleklerinin aslî sınav ya da staj aşamalarına başvuru hakkı elde edecek. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’na girecek olan adayların özellikle lisans öğretimlerinde görecekleri derslere, bu sınava hazır olacak biçimde çalışmaya başlamaları faydalarına olacaktır.

İdari Yargı Ön Sınavı Nedir?

İdari Yargı Ön Sınavı İdari Yargı Hakimliği mesleğine başvurmak isteyen Hukuk Fakültesi dışında okullardan mezun olan adaylar için gerçekleştirilecek olan ön eleme sınavıdır.