Hacker öğrenciye ihtiyaç var

Son günlerde siber güvenliğin önemini anlatmak amacı ile MBE “Ulusal Siber Güvenlik Yarışması” düzenliyor. Bilgisayarlarda güvenlik açığını ortaya çıkararak kötü amaçlarla kullanmayan ve yarışmayı kazanan 3 tane öğrenci “Beyaz Şapkalı Hacker” unvanı ile bilgisayar hediye edilecek.
Hacker öğrenciye ihtiyaç var
Yarışma Nasıl Olacak?
Yeni öğrenciler kazanmak için Ulusal Siber Güvenlik Yarışması ülkemizde Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenmektedir. MBE Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne başvuran kişileri İl Müdürü Hızır Aktaş’ın teklifi kabul gördü. 81 İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yarışmaya ortaokul ve lise öğrencilerinin katılacağı Bakanlık tarafından yazılı olarak duyuruldu.

 

Yarışma şartnameleri ve kuralları tüm okullara gönderildi. Ülkemizin her yerinden ortaokul ve liselerde okuyan öğrenciler yarışmaya katılabilecek. Siber güvenlik farkındalığı ortaya koymak için böyle bir yarışma düzenlenmektedir. 15 Nisan’a kadar tüm öğrencilerin yarışmaya katılmak için başvurabileceği okullara bildirildi. 30 Nisan da Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü’nde jüri toplanarak ön eleme yapılacak.

 

Beyaz Şapkalı Hacker Olmak İçin
Jüri tarafından ön elemeyi geçen öğrenciler Trabzon Naci Orhan Bilgisayar Merkezi’nde 8 ile 9 Haziran da Ulusal Siber Güvenlik Yarışması’na katılmaya hak kazanacaklar. Ulusal hackerlik yarışması sonunda derece alan ilk 3 öğrenci Beyaz Şapkalı Hacker unvanı ve diz üstü bilgisayar ödül hediyesi verilecek. Daha fazla zeki öğrencileri iyi niyetli olarak kazanmak için yarışma büyük bir avantajdır.

 

Hacker Çeşitleri Neler?
Kurum, kuruluş, kişi ya da şirketlere ait bilgisayarlara yasadışı yollar ile girerek bilişim suçu işlerler. Korsan kodlamalar ile güvenlik sistemlerini bu yolla çökertirler. Askeri ve ticari verilere ulaşarak satan hackerlere siyah şapkalılar denilmektedir.

 

Ayrıca siyah şapkalıların yeteneklerine sahip olan bir diğer hacker türü de gri şapkalılar olarak bilinmektedir. Bunlar tüm bilgilerini duruma göre kötü ya da iyi niyetler kullanmaktadır. Ellerinde bulunan tüm bilgileri paylaşıp ya da paylaşmamak onların insaflarına kaldığı için bunlara bu isim verilmiştir. Son olarak beyaz şapkalı hacker ise siber korsanlık yapmaz ve iyi niyetle bütün kurumları koruyan uzmanlardır. Etik Hacker olarak tanınan bu hackerlerin yaptıkları yasada suç sayılmaz.