EBA ve uzaktan eğitim nedir? EBA öğrenci girişi nasıl yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Corona virüsü nedeniyle ara verilen eğitim dönemine uzaktan eğitim ile devam edileceği açıklandı.
EBA ve uzaktan eğitim nedir? EBA öğrenci girişi nasıl yapılır?
Corona virüsü nedeniyle 16 Mart'tan itibaren 1 hafta ara verilen eğitim öğretim dönemi bu sürenin bitmesinin ardından bir süre Eğitim Bilişim Ağı (Eba) üzerinden uzaktan eğitim ile öğrencilerin eğitimlerine devam edilecek. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yapmış olduğu açıklamada Corona virüsü nedeniyle Eba.gov.tr üzerinden derslerin canlı olarak yayınlanacağını ve öğrencilerin eğitimlerinin bir süre böyle devam edeceğini ifade etti. Eba üzerinden canlı olarak yayınlanacak dersler aynı zamanda TRT de de yer alacak. Eba ile ilgili detaylı bilgiye ve bilinmeyen soruların cevabına haberimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.

EBA Ve Uzaktan Eğitim Nedir? EBA Öğrenci Girişi Nasıl Yapılır?

Yaklaşık 8 Milyon öğrenci Eğitim Bilişim Ağı üzerinden uzaktan eğitim olarak eğitim görmeye devam edecek sistem üzerinden eğitimde yer alan birçok içeriye kolay bir şekilde ulaşmak mümkün olduğu gibi aynı zamanda sistemde yer alan çok sayıda video ve faydalı eğitim içerikleri ile sınavlara hazırlanmak da mümkün olacak.

EBA Nedir? Nasıl Kullanılır?

Eğitimde geleceğe giden yol olarak adlandırılan Eğitim Bilişim Ağı, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan online bir sosyal eğitim platformu olarak karşımıza çıkıyor. Bu platformun asıl amacı evde veya okulda olması fark etmeden ihtiyaç duyulduğu zaman her yerde bilgi teknoloji araçlarının kullanılması ile etkili materyallerin kullanılmasını destekleyerek eğitim ve teknolojinin entegre olmasını sağlamaktır. EBA'nın asıl amacı öğrencilerin sınıf seviyelerine uygun olan güvenli ve doğru ve içerikler sunmaktır. Bu konudaki sistem geliştirmeleri de aynı anda devam etmektedir.

Öğrenci Olarak EBA'ya Giriş Yapabilirim?

Eğitim Bilişim Ağı sistemine giriş yapmak için EBA giriş ekranında yer alan öğrenci butonuna tıklayarak, EBA yolunu izle butonuna tıklanmasının ardından EBA giriş ekranı için yönlendirme yapılacaktır. Açıköğretim öğrencileri öğrenci menüsünden Açıköğretim butonuna tıklayarak devam etmelidir.

EBA Şifre Nasıl Alınır?

Şifre unutulması durumunda Eba giriş ekranında öğrenci butonuna tıkladıktan sonra açılan ekranda bulunan şifremi unuttum butonuna tıklamak gerekmektedir. Daha sonra T.C. kimlik numarası girilerek ve bir doğrulama yöntemi seçilerek işlem tamamlanır. Doğrulama yönteminin e-posta olarak seçilmesi halinde sisteme kayıt aşamasında kullanılan e-posta adresi girilerek gönder butonuna basılır ve e-posta adresine gelen link üzerinden şifre yenileme işlemleri gerçekleştirilir. Sistemde eposta kayıtlı değilse öğretmenden ya da veliden tek kullanımlık şifre alındıktan sonra EBA şifremi nasıl oluştururum bölümüne giriş yaparak yardım almak yeterli olacaktır. E-posta adresine gelen giriş doğrulama kodu alınarak EBA üzerinden şifre belirlemesi yapılır. Bu işlemler için mail ya da cep telefonu seçildiyse sisteme kayıtlı cep telefonun numarası girilerek gönder butonuna. Eğer sisteme kayıtlı cep telefonu yoksa öğretmenden veya veliden tek kullanımlık şifre istenmesi gerekir. Öğrenci olarak EBA şifremi nasıl oluştururum kısmında cep telefonuna gelen doğrulama kodunu girerek göndere basılması ile yeni şifre oluşturulabilir. Yeni şifre belirlendikten sonra kaydet butonuna tıklamak yeterlidir.

EBA Dersler Sayfası

Eğitim Bilişim Ağı sisteminde yer alan sayfalardan biri olan EBA dersler sayfası ders içeriklerinin bulunduğu bölümü kapsamaktadır. Bu bölüm Eğitim Bilişim Ağı dersler sayfası olarak tüm sınıf seviyelerine ve derslerine ait içeriklerin Milli Eğitim Bakanlığı müfredat yapısına uygun bir şekilde listelenmesinin ardından seçilen sınıf seviyesine ait dersin sayfasında ders üniteleri, ders kitabı, kütüphane içerikleri ve derse ait ünite testleri yer almaktadır. Ünitelerin içinde konular ve bu konulara ait alt konular yer alır. Tüm dersler düğmesine tıklanarak farklı okul türlerinin ders içeriklerine de erişmek mümkün olmaktadır. Sınavlar alanına girerek mevcut dersler ile alakalı pekiştirme sınavlarına online olarak katılmak mümkündür.

Öğretmenlerin EBA Sistemine Giriş İşlemleri

Öğretmenler Eğitim Bilişim Ağı giriş ekranında e-Devlet bilgileri ya da Mebbis bilgileriyle giriş yapmaktadır. Ayrıca öğretmenler öğrencileri için EBA şifresi oluşturma yetkisine de sahiptir. İki aşamadan oluşan bu işlemin ilk aşamasında öğrencilere tek kullanımlık şifre oluşturulur. ikinci aşamada öğrenciler tarafından tek kullanımlık şifre ile giriş yapıldıktan sonra EBA şifresi belirlenir.

Eba giriş ekranından giriş yapılmasının ardından profil resminin altında bulunan menüden öğrenci şifresi oluştur seçeneği seçilerek öğretmen tarafından öğrencinin T.C. kimlik numarası girilir. Varsa öğrenciye ya da veliye ait e-posta adresi girilir. Yoksa velinin cep telefonu numarası girilir. Daha sonra şifre oluştur butonuna basılarak sistem tarafından belirlenen tek kullanımlık şifre EBA şifresi oluşturma işlemleri için öğrenciye verilir ve öğrenci kolay bir şekilde kendi EBA şifresini oluşturur.