EBA nedir? Eba hakkında merak edilenler

Eğitim hayatımıza yeni bir kavram daha katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ücretsiz hizmet verecek olan Eğitim Bilişim Ağı – EBA’yı hizmete açtı. Öğrencilerin bilgiye ulaşabileceği, öğretmenlerin kaynak bulabileceği bir platform olarak düzenlenen EBA ile teknolojik olanakların eğitime yöneltilmesi konusunda bir adım daha atılmış oldu.
EBA nedir? Eba hakkında merak edilenler

Çevrimiçi bir eğitim sitesi olarak kullanıma sunulan sistemde derslerin yanında dergi, ses ve video desteği de var. Sınıf seviyelerine uygun olarak düzenlenmiş e-dersler uzaktan öğretimin yeni bir örneğini oluşturuyor. Android ve IOS uygulamalarına uygun olan EBA çok kişiye kolayca ulaşım sağlayacak.

EBA’yı Kimler Kullanabilir?

Görev tanımlaması yapılmış, MEMBİS’e kayıtlı öğretmenler, akademisyenler ve ve Eğitim Fakültesi öğrencileri EBA’yı kullanabilecekler. Şimdiden haber sitelerinde EBA’ya giriş linkleri yayınlanmaya başlandı. Bu linklere tıkladığınız zaman karşınıza “eğitim, daima” sloganının görüldüğü giriş ekranı açılıyor. E-devlet girişi, Mebbis girişi, öğrenci bilgileri ile giriş, Açık Öğretim bilgileri ile giriş ve EBAKOD giriş sistemi açan terminaller olarak çalışıyor. EBA destek ve yardım bölümü de giriş ekranı üzerinde var.

EBA ayrıca yaz kursları ile de ilgi çekiyor. Öğrenciler eksikliklerini tamamlamak için bu kurslara ücretsiz olarak devam edebilirler ki bu durum paralı olan yaz okullarına göre aileler için çok büyük bir ekonomik kolaylık sağlayabilir. Bu kurslara nerede olurlarsa olsunlar öğrenciler devam edebilir. Okulların olduğu il veya ilçe adresleri dışındaki öğrenciler için bu kolaylık var. EBA kursları için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başvurular kabul ediliyor. EBA üzerindeki e-okul bilgileri ile giriş bölümünden kurs başvurusunda bulunulabilir. Ya da Halk Eğitim Müdürlükleri kanalıyla diploma veya mezuniyet belgesi ile birlikte başvuru yapılabilir. Temmuz ve Eylül arası EBA’da kurs dönemi olarak planlandı. Yaz dönemi kursları hafta sonu veya hafta içi en fazla beş farklı dersten toplam 8 saat olarak veriliyor.

Paralı öğretimin boyutlarının ulaşılamayacak seviyelere gelmesi bu çeşit çözümlerle dengelenmeye çalışılıyor. EBA aynı zamanda dünyada hızla gelişen uzaktan öğretim programlarının ücretsiz bir örneği olarak hayata geçirildi. Öğretmenler de dersler için daha çok kaynağa ulaşabilecek.