E Okul Uygulaması İle LGS Tercihleri Nasıl Yapılır?

LGS sonuçları açıklanması ile 2 Temmuz 2018 tarihinden itibaren adaylar E okul uygulaması ile LGS tercih işlemleri yapılmaya başlanmış durumdadır.
E Okul Uygulaması İle LGS Tercihleri Nasıl Yapılır?

Birçok öğrenci tercihleri nasıl yapacakları ve nelere dikkat edecekleri konusunda tereddütler yaşamaktadırlar. Bu seneki süreç ise biraz farklı işlemektedir. Bu sene 2 Temmuz’da başlayan başvurular 13 Temmuz Cuma mesai bitimine kadar devam edecektir.

Öğrenciler, merkezi sınav puanı, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak toplam 3 grup altında tercihlerini yapma imkânlarına sahip olacaklardır. Merkezi sınava girmeyen öğrencilerin ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak sadece 2 grupta tercihlerini yapabileceklerdir. Yapın düzenlemeye göre toplam 5 tercihten biri İmam Hatip Liseleri olması zorunluluğu getirilmiştir. Aksi takdirde onay ekranı açılmayacaktır.

E Okul İle Tercih İşlemleri

LGS tercih işlemi, https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden olabileceği gibi öğrencinin mezun olduğu okuldan ya da herhangi bir resmi ortaokul müdürlüğünden de yapılabilmektedir. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılmalıdır. Aksi takdirde geçerli olmayacaktır. Merkezi yerleştirme işlemleri gerçekleştirilen merkezi sınavla öğrenci kabul edecek ve bakanlığın açıkladığı listede adı bulunan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre elektronik ortamda gerçekleştirilecektir.

Sınavsız yapılacak yerleştirme işleminde ise yerleştirilme işleminin yapılacağı okulların türleri, okulların kontenjan durumu, okulların bulunduğu yere göre meydana getirilen ortaöğretim kayıt bölgesi ile öğrencilerin ikamet durumları,  tercih önceliği, okul başarı puanları, devam ve devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde tutularak elektronik ortamda belirlenen kontenjanlar doğrultusunda gerçekleştirilecektir. Elektronik ortamda okul tercihi uygulaması ile güven sorunu tamamen ortadan kalkacaktır.