Dilimizin İstilacıları Ebeveyn Jargonları

Çocuklarını çok seven ebeveynler onları severken kullandıkları garip kelimeler ve çarpıtılmış Türkçe ile çocuğun dil gelişimine olumsuz etkide bulunuyor.
Dilimizin İstilacıları Ebeveyn Jargonları

Çocukların dil gelişimi ailede başlar. Bu süreçte yer alan duyumsamalar anne ve babanın varsa kardeşlerin konuşmalarıdır. Bu konuşmaları dinleyerek dili gelişen çocuğun dilini doğru kullanabilmesi için ebeveynin çocuğu severken bile dikkatli olması gerekiyor.

“Oğluş, bebiş, ajını burnunu yirim, kıjım” şeklindeki ifadeler çocuğun dil gelişimi konusunda olumsuz etki yaratıyor. Bu yüzden severken kullandığımız sözcüklerin de Türkçe olmasına ve yanlış kullanılmamasına özen göstermemiz gerekir.

Çocuğa Örnek Olmak Önemli

Elbette ki kusursuz bir Türkçe konuşmanız beklenmiyor. Ama en azından şehir hayatında herkesin düzgün Türkçe kullanabildiği bilindiği için çocuğa örnek olan bir biçimde iletişim kurulması gerekiyor. Çocuklarda dil gelişimi anne karnından itibaren başlıyor. Bu süreçte sağlıklı beslenmek gibi doğru dil kullanımı da aile içinde keşfediliyor.

Dil gelişiminin ilk 4 yılda kusuruz olması beklenmez ama birçok çocuk 5-6 yaşlarına geldiğinde doğru Türkçe kullanma konusunda başarılı olur. Telaffuzda zorlanılan kelimelerin eş anlamlıları kullanılarak çocuğun daha iyi bir dil kullanmasına yardımcı olunabilir.

Çocuğun Dil Gelişimi Konuşarak Gelişir

Konuşulmayan ortamda çocuğun dil gelişimi de gerçekleşmez. Bu yüzden bebeklik döneminden itibaren çocuğunuzla konuşmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz. Bu şekile iletişim kuracağınız çocuğunuz daha kolay biçimde iletişime geçecektir.

3-6 yaş arasında çocukların gramer kurallarına uygun olarak konuşması görülür. Bu dönemde ailenin iletişimi yine büyük önem taşır. Çünkü çocuklar doğru iletişim kurulan ortamda daha kısa sürede doğru cümleler kurmaya başlar. 6-7 yaşına gelindiğinde olayları sırasına göre anlatmaya başlayan çocuklar, yetişkinler gibi konuşmayı öğrenebilir. Tabi bu durum bazı çocuklarda daha erken ya da daha geç görülebilir.